Tuesday 1 June 2021

Ύλη και πνεύμα


Η Μελέτη Αγίας Γραφής και Ιεράς Παραδόσεως, που τελεί υπό την αιγίδα και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων & Μ.Β. κ. Νικήτα κι έχει φορέα την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Απ. Πέτρου και Παύλου στο Bristol της Δυτικής Αγγλίας και συντονιστή τον Πρωτοπρ. Αναστάσιο Δ. Σαλαπάτα, παρουσίασε τη Δευτέρα 31η Μαΐου 2021, μέσω της εφαρμογής Zoom, ειδικό αφιέρωμα στη σχέση μεταξύ υλικών και άϋλων στοιχείων στη ζωή του ανθρώπου.
 

Την κύρια εισήγηση, με γενικό θέμα: «Ύλη και πνεύμα», προσέφερε ο Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας. Ο ομιλητής ξεκινώντας την εισήγησή του ανάγνωσε κάποια ενδιαφέροντα σημεία από το ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής της Σαμαρείτιδος.
 

Στη συνέχεια παρουσίασε το θεωρητικό πλαίσιο της σχέσης των υπό εξέταση στοιχείων και ανέλυσε λεπτομερειακά τις υλικές και άϋλες διαστάσεις στα στοιχεία του νερού, του λαδιού, της ναοδομίας, των εικόνων και της ποιητικής δημιουργίας.


Την τηλεδιάσκεψη συντόνισε ο Αρχιμ. Βησσαρίων Κοκλιώτης, ενώ παρευρέθηκε και συμμετείχε με τον υπέροχο λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ. Επίσης, συμμετείχαν αρκετοί Θεολόγοι και δεκάδες άλλων προσκεκλημένων, που εμπλούτισαν με την παρουσία και τον λόγο τους την τηλεδιάσκεψη.

No comments: