Wednesday 28 January 2009

Nέος Πατριάρχης Ρωσίας

Πριν από λίγες ώρες ανακοινώθηκε η εκλογή (με μεγάλη πλειοψηφία) του νέου Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου, από την Τοπική (Κληρικολαϊκή) Σύνοδο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο νέος Πατριάρχης διαδέχεται τον Πατριάρχη Αλέξιο Β΄, ο οποίος εκοιμήθη την 5η Δεκεμβρίου 2008.

Το περασμένο Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2009, η έγκριτη εφημερίδα Times του Λονδίνου είχε δημοσιεύσει ενδιαφέρον άρθρο για το θέμα αυτό, με τίτλο: «Ένα Ορθόδοξο εκλογικό σοκ περιμένει τη Μόσχα». Όταν έλεγε «Μόσχα» εδώ, η δημοσιογράφος Geraldine Fagan, εννοούσε βέβαια την Κυβέρνηση της Ρωσίας, η οποία θα ήθελε να είχε λόγο στην εκλογή του Πατριάρχη και μάλιστα θα ήθελε να επιβάλλει κάποιον από τον οποίο να μην αισθάνεται ενόχληση και πίεση.

Όμως, όπως παραδέχονταν η αρθρογράφος, και οπωσδήποτε και η ίδια η εφημερίδα, η εκλογή θα γίνονταν (όπως και έγινε τελικά) από τη Ρωσική Εκκλησία χωρίς μεγάλη δυνατότητα επηρεασμού από το Κρεμλίνο. Η Ρωσική Εκκλησία, επισημαίνεται στο άρθρο, κατάφερε να επιζήσει μέσα από την Σοβιετική εποχή, επεκτείνεται σε ολόκληρη τη Ρωσία και απολαμβάνει πλατιά λαϊκή στήριξη. Ο ισχυρός εκκλησιαστικός άνδρας στην περίπτωση αυτή φάνηκε από την αρχή πως ήταν ο μέχρι πρότινος υπεύθυνος των Εξωτερικών Υποθέσεων του Πατριαρχείου, και μετά την κοίμηση του μακ. Αλεξίου Τοποτηρητής του Πατριαρχικού θρόνου Μητροπολίτης Σμόλενσκ και Καλίνινγκραντ κ. Κύριλλος.

Μάλιστα η αρθρογράφος τον παρομοίαζε με τον μακ. Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο Γ΄, επισημαίνοντας τα ιδιαίτερα διπλωματικά ταλέντα του και την εκ φύσεως φιλοδοξία του. Τελειώνοντας το άρθρο εκείνο έλεγε χαρακτηριστικά πως απέκλειε οποιαδήποτε διαφορετική εξέλιξη και ανέμενε τον Μητροπολίτη Κύριλλο να είναι ο πρώτος Πατριάρχης που θα ενθρονισθεί στο νέο Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα την 1η Φεβρουαρίου. Οι εξελίξεις την δικαίωσαν.

12 comments:

Anonymous said...

Ευχόμαστε από καρδιάς στον νέο Πατριάρχη Πολλά τα Έτη γεμάτα από έργα ευλογίας Θεού.
Ευχόμαστε να συνεχιστεί ο διάλογος με το Οικομενικό μας Πατριαρχείο για την επίλυση των παλαιών προβλημάτων μεταξύ των δύο Εκκλησιών για το καλό της καθόλου Ορθοδόξου Οικογένειας μας.
Κ.Κ.

P. Kapodistrias said...

Μακάρι να πετύχει!!!

Anastasios said...

@ K.K.,

Για την ώρα ας πούμε συγκρατημένα: "Αρχή άνδρα δείκνυσι".

Κι ας αναμένουμε να δούμε.

Anastasios said...

@ Π.Κ.,

Πάντως το άρθρο των Times λέει πολλά!!!

Anonymous said...

Έκανα την ευχή, γιατί πολλά λέγονται και μάλιστα αό "υψηλά" ιστάμενα πρόσωπα της Εκκλησίας.
Το βασικότερο ότι δεν είναι και τόσο Φιλλέλην και δεν πολυσυμπαθεί το Οικομενικό Πατριαρχείο και την θέση του στον Ορθόδοξο κόσμο.
Αλλά όπως λέτε....
Ας περιμένουμε..
Κ.Κ.

Coach/Chef said...

Εύχομαι στο νέο Πατριάρχη Ρωσίας Κύριλλο να συνεχίσει επάξια το έργο του μακαριστού Αλεξίου σεβόμενος τη μνήμη του. Εις πολλά έτη Δέσποτα.

Anastasios said...

@ Coach,

Ας ευχηθούμε να έχουμε στον 21ο αι. μια ισχυρή Ορθοδοξία, χωρίς εσωτερικές τριβές και διαμάχες, προς την οποία θα προσβλέπει ο κάθε πιστός με ελπίδα.

Anonymous said...

Θα βάλω ένα ΚΟΥΪΖ αδελφέ μου με την άδειά σου.
ΓΙΑΤΙ οι Πατριάρχες της Ρωσίας δεν φορούν πορφυρό μανδύα αλλά γαλάζιο;
Όποιος το βρει έχει λουκούλειο γεύμα σπίτι μου...

Κ.Κ.

Κώστας Καρακάσης said...

Καλημέρα σας.
Πότε με το καλό θα μας έρθετε;
Έχετε ημερομηνίες...;

Anastasios said...

@ Κώστας Καρακάσης,

Άρχοντά μου καλημέρα και Χρόνια Πολλά. Εορτή των Γραμμάτων γαρ σήμερον.

Θα βρίσκομαι στα πάτρια εδάφη από Τετάρτη 11/2 μέχρι και Παρασκευή 13/2.

Κώστας Καρακάσης said...

Μονάχα δύο ημέρες....;
Ελπίζω να βρείτε χρόνο να τα πούμε και να συν-φάγωμεν.
Θα είναι χαρά καιευλογία η παρουσία σας και πάλι στα πάτρια.
Σας αναμένω.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Πόσο την ψυχή ηρεμεί και το χαμόγελο στα χείλη φέρνει τούτη η θέα του απόλυτου λευκού.
Θυμήθηκα τώρα κάποια προηγούμενη περί του λευκού χρώματος ανάρτηση.

Μετ' ασπασμών τε και εναγκαλισμών