Sunday 1 March 2009

Ουαλία - Άγ. Δαυίδ

Ημέρα της Ουαλίας σήμερα. Η 1η Μαρτίου θεωρείται ως η ημέρα μνήμης του Αγ. Δαυίδ, Προστάτου της Ουαλίας. Έτσι, σήμερα είναι ημέρα αργίας σε ολόκληρη την Ουαλία. Με αυτή την αφορμή εκδόθηκε στη Μεγ. Βρετανία ειδική σειρά γραμματοσήμων για να τιμηθεί ο Άγ. Δαυίδ και το Πριγκηπάτο της Ουαλίας.

Ο Άγ. Δαυίδ έζησε τον 6ο αι. μ.Χ. Ήταν Ουαλικής καταγωγής. Χειροτονήθηκε επίσκοπος στα Ιεροσόλυμα και κατόπιν επέστρεψε στον τόπο του για να διακονήσει τους ομογενείς του. Ήταν ιδιαίτερα ασκητικός και από τα μεσαιωνικά χρόνια αναγνωρίσθηκε η αγιότητά του.

Στην Δυτ. Ουαλία υπάρχει ένας μεγάλος (Αγγλικανικός σήμερα) Ναός, αφιερωμένος στη μνήμη του, ο οποίος αποτελεί προσκύνημα για όλους τους Ουαλούς. Εκεί φυλάσσονται και τα λείψανά του. Ο Άγ. Δαυίδ, όντας άγιος της αδιαίρετης Εκκλησίας, αναγνωρίζεται και από εμάς τους Ορθοδόξους.

7 comments:

Σοφία said...

Έκανα κι εγώ ανάρτηση για την ημέρα της Ουαλίας στο Greeks in London, αλλά ασχολήθηκα με τη λαογραφική πλευρά του θέματος.

Πού ακριβώς είναι ο ναός του Αγίου Δαυίδ; Δεν έχω πάει ποτέ στην Ουαλία, οπότε καλό είναι να το ξέρω αν μου τύχει κανένα ταξίδι :-)

Επίσης θα είχε ενδιαφέρον να μας πεις λίγα πράγματα για τους Αγίους, δηλ. γιατί μερικοί αναγνωρίζονται μόνο από μία Εκκλησία, ενώ άλλοι από όλες. Πάντα το είχα απορία!

Anastasios said...

@ Σοφία,

Χαίρε! Πολύ ωραία η ανάρτησή σου στο Greeks in London.

Ο Καθεδρικός Ναός του Αγ. Δαυίδ βρίσκεται στη Δυτική Ουαλία. Η ακριβής διεύθυνση είναι: St Davids Cathedral, The Close, St Davids, Pembrokeshire SA62 6RH. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Ναού: http://www.stdavidscathedral.org.uk/

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στη Βρετανία μια πόλη λαμβάνει τον τίτλο "city" μόνο όταν εκεί υπάρχει έδρα Αγγλικανού Επισκόπου. Ο Καθεδρικός Ναός του Αγ. Δαυίδ βρίσκεται σήμερα σε ένα μικρό χωριό με ελάχιστους κατοίκους, το οποίο όμως επειδή φιλοξενεί τον Καθεδρικό Ναό και ως εκ τούτου και την έδρα του Επισκόπου τιτλοφορείται "city".

Για τους Αγίους τι να πρωτοπείς! Όσον αφορά την αναγνώρισή τους ας πούμε γενικά ότι οι Άγιοι της αδιαίρετης Χριστιανικής Εκκλησίας (από την Πεντηκοστή μέχρι το 1054 μ.Χ.) αναγνωρίζονται από όλους τους χριστιανούς. Εκείνοι που αναγνωρίσθηκαν ως Άγιοι από π.χ. τους Ρ/Καθολικούς μετά το σχίσμα δεν αναγνωρίζονται από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Alkmini said...

Καλη σου εσπερα πατερ Αναστασιε
τον Αγ.Δαυιδ τον εμαθα απο μια φιλη που ειχε βαφτισει τον γιο της Δαυιδ.
Υπαρχουν τοσοι Αγιοι που δεν ξερουμε.
Παντα ενημερωτικος στις αναρτησεις σου!
Ευγε!!
Καλη Σαρακοστη σας ευχομαι εκει στα ξενα και καλα να περνατε.

Anastasios said...

@ Aliki,

Καλησπέρα και Καλή Σαρακοστή. Είμαι σίγουρος πως στην Καραθώνα θα έγινε σήμερα το "έλα να δεις" από χαρταετούς.

Α. Παπαγιάννης said...

Καλή Σαρακοστή κι από μας! Θυμηθήκαμε κι εμείς σήμερα τον Άγιο Δαυίδ, αν και οι νάρκισσοι στις γλάστρες μας δεν άνθισαν ακόμη. Η ομορφιά της Ουαλίας μας συνοδεύει ακόμη, μετά από τόσα χρόνια.

Anastasios said...

@ Α. Παπαγιάννης,

Κι εμείς θυμόμαστε πάντα με νοσταλγία τα 6 ωραία χρόνια που ζήσαμε στην Ουαλία.

Οι φυσικές ομορφιές της κέλτικης εκείνης γης είναι αξεπέραστες...

panagiotisandriopoulos said...

Ευχαριστούμε πολύ π. Αναστάσιε που μας υποδείξατε τον Άγιο Δαυίδ της Ουαλίας, που εμείς οι Ελλαδίτες αγνοούμε.
Η οικουμενικότητα της Εκκλησίας έως την κέλτικη γη!
Πάντως οι Άγιοι πριν το σχίσμα είναι μια σπουδαία υπόθεση που δε νομίζω πως έχει μελετηθεί επαρκώς.