Saturday 21 March 2009

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Η ΟΥΝΕΣΚΟ έχει καθιερώσει από το 1999 την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Ο σκοπός της ημέρας αυτής είναι να προωθήσει τη μελέτη, τη συγγραφή, την έκδοση και τη διδασκαλία της Ποίησης σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης.

Στην επίσημη απόφασή της η ΟΥΝΕΣΚΟ δηλώνει πως επιθυμεί να υπάρχει αυτή η αφιερωματική ημέρα με σκοπό «να δοθεί καινούργια αναγνώριση και ώθηση στα εθνικά, περιφερειακά και διεθνή Ποιητικά Κινήματα».

Απ’ ό,τι γνωρίζουμε κάποιας μορφής Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης υπάρχει από το 1505. Γιορταζόταν δε κατά μήνα Οκτώβριο, άλλοτε στις 5 κι άλλοτε στις 15 του Οκτώβρη. Η δεύτερη ημερομηνία προτιμήθηκε γιατί συμπίπτει με τα γενέθλια του Ρωμαίου επικού ποιητή Βιργίλιου.

Μερικές χώρες προτιμούν ακόμα μέχρι σήμερα να τιμούν την Ημέρας Ποίησης κατά τον Οκτώβριο.

Θα ήταν ίσως φυσιολογικό αυτή την ημέρα να παρουσιάζαμε κι εμείς εδώ ένα ή περισσότερα ποιήματα, δικά μας ή άλλων. Ποιήματα, λέξεις, αλληλουχίες γραμμάτων. Όμως σκέφθηκα πως το μεγαλύτερο ποίημα είναι του Ύψιστου και ονομάζεται περιβάλλον ή φύση.

Κι έτσι σκέφθηκα να παρουσιάσω εδώ μερικές φωτογραφίες με φύση, που έβγαλα πρόσφατα στην πόλη των ποιητών το Marlow. Hλιοβασιλέματα και Τάμεσης σε δόξες μεγάλες. Αυτή είναι η όντως Ποίηση!!!

2 comments:

Anonymous said...

Όμορφες φωτογραφίες!
Πραγματικά το ομορφότερο ποίημα και θαύμα συνάμα, που έφτιαξε ο Θεός στη ζωή μας, είναι η φύση! ΑΣ

Anastasios said...

@ ΑΣ,

Πάντα εν σοφία και εν ωραιότητι εποίησεν!

Όντως!