Thursday 26 March 2009

Νηστήσιμος χαλβάς

Βρισκόμαστε ήδη στη μέση της Μεγ. Σαρακοστής. Ο αγώνας εντείνεται. Η ανθρώπινη φύση ούσα κάπως αδύνατη χρειάζεται -όπως και τα μικρά παιδιά- κάτι για να γλυκαθεί. Έτσι, είπαμε να φτιάξουμε ένα ωραίο χαλβά σαρακοστιανό. Τι λέτε κι εσείς;

ΥΛΙΚΑ: 2 φλυτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό, 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο, 2 ½ φλυτζάνια ζάχαρη, ½ φλυτζάνι μέλι, 5 φλυτζάνια νερό, ¼ φλυτζανιού καρυδόψιχα ή αμυγδαλόψιχα (αν σας αρέσουν), ¼ φλυτζανιού σταφίδες ξανθές (αν σας αρέσουν), 2 κομμάτια κανέλλας, 3 γαρύφαλλα, 1 φλούδα λεμονιού, καθώς και 2-3 σταγόνες από το λεμόνι και 1 κουταλάκι (του γλυκού) κανέλλα κοπανισμένη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, λίγες σταγόνες λεμονιού, καθώς και μια μικρή φλούδα από το λεμόνι και τα μυρωδικά για 2΄-3΄. Αφαιρούμε τα μυρωδικά και διατηρούμε το σιρόπι καυτό. Σε μια άλλη κατσαρόλα φαρδιά βάζουμε το λάδι να κάψει. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα. Το καβουρδίζουμε να ξανθύνει. Ρίχνουμε κατόπιν τα καρύδια ή τα αμύγδαλα. Εξακολουθούμε το καβούρδισμα, σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς γιατί καίγεται πολύ εύκολα. Όταν το σιμιγδάλι ξανθύνει, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τις σταφίδες, που έχουμε πλύνει και σκουπίσει καλά, και προσθέτουμε το σιρόπι. Βάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά μέχρι ν’ απορροφήσει το σιμιγδάλι όλο το υγρό του. Κατεβάζουμε, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για 5΄ και φορμάρουμε το χαλβά σε μεγάλη φόρμα ή σε ατομικά φορμάκια αφού προηγουμένως έχουμε βρέξει την φόρμα ή τα φορμάκια με κρύο νερό. Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα, αφού έχει κρυώσει καλά ο χαλβάς, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλλα και σερβίρουμε.

9 comments:

Σοφία said...

Λατρεύω τον χαλβά, αλλά δεν τον έχω φτιάξει ποτέ. Λες;;;;

Anastasios said...

@ Σοφία,

Λέω! Λέω!

Αξίζει τουλάχιστον να προσπαθήσεις. Είναι εύκολος και νοστιμότατος!

Anonymous said...

Eva komati kai gia mena?
An exei bebaia perisepsei!

Anastasios said...

@ Serafim,

Βεβαίως!

Φτιάξαμε καινούργιο και έχουμε αρκετό. Όσοι πιστοί προσέλθετε!

~~Εμμέλεια~~ said...

Ήρθα και εγώ για πρώτη φορά στο σπιτικό σας....Ωραίο το γλυκάκι που προσφέρεται ....
Καλό βράδυ

Κώστας Καρακάσης said...

Αδελφέ μου. Να στείλω στην κ.Βιργινία την δική μου συνταγή...; Δηλ. όχι ακριβώς δική μου αφού ανήκει στις παραδόσεις της Βαλιδέ (βλέπε Βιολονίστας) που παρέδωσε στην γιαγιά μου; Αλλά να μην την μάθουν όλοι, γιατί είναι οικογενειακό...μυστικό!!!!

Anastasios said...

@ ΕΛΕΝΑ-ΠΟΛΥΧΡΩΜΑ ΟΝΕΙΡΑ,

Με χαρά σε υποδεχόμαστε. Κάτσε να σε κεράσουμε. Εύχομαι να σου αρέσει.

Anastasios said...

@ Κώστας Καρακάσης,

Άρχοντα, τη Βαλιδέ θα τη βρω σίγουρα μπροστά μου στο Βιολονίστα.

Τη συνταγή όμως;

Κώστας Καρακάσης said...

Μην μου στεναχωριέσαι...
Όταν με το καλό έρθεις ξανά στα πάτρια θα την κάνω για χάρη σου και της Πρεσβυτέρας...
Και τότε θα την μάθει την συνταγή..