Monday 1 June 2009

Ελεημοσύνη

Σε κεντρικά σημεία του Λονδίνου, πάνω σε τηλεφωνικούς θαλάμους, υπάρχει η αφίσα αυτή που λέει: «When you give money to a beggar, you’re more likely to be feeding their habit than buying them food». Σε ελεύθερη μετάφραση έχει ως εξής: «Όταν δίνεις χρήματα σε ζητιάνο, μάλλον τροφοδοτείς τη συνήθειά του παρά την κοιλιά του». Η αφίσα αυτή δεν αναφέρει τίποτα για τον δημιουργό της, η για εκείνον που την προωθεί.

Εμείς πάντως ανατραφήκαμε με κάπως διαφορετικές αξίες και αρχές. «Κάνε το καλό και ρίξε το στο γιαλό», λέει ο σοφός λαός μας. Η εκκλησιαστική μας παράδοση, επίσης, μάς διδάσκει να δίνουμε στο ζητιάνο, γιατί αντιπροσωπεύει τον ίδιο τον Χριστό. Στο ευαγγέλιο ακούμε τον ίδιο τον Κύριο να λέγει: «εφ΄ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε».

Εννοείται, βέβαια, πως σε τέτοιες περιπτώσεις χρησιμοποιεί κανείς το μυαλό του και την κοινή λογική, αλλά πάλι η απάντηση δεν είναι εύκολη.

6 comments:

Κώστας Καρακάσης said...

Καλημέρα Αδελφέ μου και Καλό ευλογημένο μήνα.
Στα δικά μας μέρη η διάφοροι επαίτες-ιδίως τσιγγάνοι- έχουν βάλει ταρίφα... "δώσε καλέ ένα ευρώ..." ιδίως μπροστά από τις εκκλησίες κάθε Κυριακή ή σε κάθε πανηγύρι! Τις προάλλες μια τσιγγάνα με βαμμένα τα μαλλιά με κόκκινες "μεζ" πήρε την εξής απάντηση από μια κυρία όταν της ζήτησε ένα ευρώ.... "γιατί θα πας πάλι κομμωτήριο...;"
Έτσι για ένα μικρό χαμόγελο...

Anonymous said...

Καλημέρα και καλό μήνα Πάτερ Αναστάσιε!

το πρόβλημα δεν είναι να δώσω κάτι σε ένα ζητιάνο κι ας είναι και απατεώνας (αρκεί να το πάρει ο ίδιος), το άσχημο είναι ότι τροφοδοτώ το οργανωμένο έγκλημα που τους εκμεταλεύεται με αυτή τη χειρονομία

Anastasios said...

@ Κώστας Καρακάσης,

Ωραία η ιστορία σας. Αυτές οι καταστάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με πολύ χιούμορ.

Καλημέρα και καλό μήνα.

Anastasios said...

@ ηλιογράφος,

Δυστυχώς, αυτό που αναφέρεις είναι -σε πολλές περιπτώσεις- μια μεγάλη αλήθεια. Για τούτο χρειάζεται να χρησιμοποιούμε και το νου μας, παράλληλα με την ευγενική ψυχική μας διάθεση.

Καλό μήνα!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Γίναμε, δυστυχώς, δύσπιστοι και επιφυλακτικοί με τα διάφορα που ακούμε....

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Anastasios said...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ,

Είναι μια μεγάλη αλήθεια αυτό που λες.

Όμως, αν χρησιμοποιήσουμε την αρετή της διάκρισης, θα μπορέσουμε να λύσουμε το γόρδιο δεσμό.