Sunday 15 November 2009

Καραθώνα [Β΄]

Τα προσκυνητάρια

Στο δρόμο της Καραθώνας (της περίφημης περιοχής με την θαυμάσια παραλία στο Ναύπλιο) βρίσκουμε αρκετά προσκυνητάρια.

Τα υπέροχα αυτά μικρά αρχιτεκτονήματα είναι κυρίως και πάνω απ’ όλα σύμβολα της ευλάβειας του Ορθόδοξου λαού μας, που επιθυμεί και με τον τρόπο αυτό να κάνει φανερή την Πίστη του και την Ιερή Παράδοση που ακολουθεί με πιστότητα.

Κάποτε βέβαια, όπως συμβαίνει τουλάχιστον μία φορά στα προσκυνητάρια της παρούσας ανάρτησης, ένα προσκυνητάρι μπορεί να στέκεται σαν ένα μόνιμο κερί αναμμένο στο τόπο της «θυσίας» ενός ανθρώπου (συνήθως νεαρού) στο βωμό της ασφάλτου. Η Πατρίδα μας έχει δυστυχώς σχετικά πρωτεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Άλλοτε, το όμορφο αυτό μικρό κτίσμα επισημαίνει την ευλογία που έλαβε αυτός που το τοποθέτησε εκεί, αφού μπορεί να σώθηκε από σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα.

Τα προσκυνητάρια φροντίζουν συνήθως εκείνοι που τα τοποθέτησαν εκεί, ή και άλλοι περαστικοί, που έχουν την ευκαιρία να σταματήσουν, να πάρουν μια ανάσα, να κάνουν το σταυρό τους, να ανάψουν το καντήλι και να προσευχηθούν.

Κάθε προσκυνητάρι είναι αφιερωμένο είτε στην Παναγία, είτε σε κάποιον Άγιο, την εικόνα του οποίου έχουν τοποθετήσει μέσα σ’ αυτό εκείνοι που το έκτισαν.

Τα προσκυνητάρια έχουν συνήθως το σχήμα Ιερού Ναού σε μικρογραφία. Στο πάνω μέρος τοποθετείται πάντα ο Σταυρός, όπως στον τρούλο των εκκλησιών.

Είναι τελικά αυτά τα μικρά κτίσματα τα κοσμήματα της ελληνικής υπαίθρου, που σκέκονται μόνιμα εκεί ως σταθερή και γνήσια υπόμνηση Ορθοδοξίας και Ορθοπραξίας.

2 comments:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Δε χαμογελάω γιατί στην πλειονότητά τους είναι στημένα με ...ποταμούς δάκρυα.
Μου αρέσουν όσα βρίσκονται σε κήπους μόνιμων ή εξοχικών κατοικιών ως ένδειξη ευλαβειας

Μετ' ασπασμών τε και εναγκαλισμών

Anastasios said...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ,

Συμφωνώ απολύτως μαζί σου. Πάντως και τα δάκρυα, αλλά και τα προσκυνητάρια είναι πράγματι θεραπευτικά...