Wednesday 3 March 2010

Βιβλιοθήκη «Παλαμήδης» Ναυπλίου

Πάντα όταν επισκέπτομαι την ιδιαίτερη Πατρίδα περνάω και από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη «Παλαμήδης» του Ναυπλίου. Είναι ένας ιστορικός χώρος του πνεύματος και του πολιτισμού, ο οποίος αξίζει της προσοχής και του ενδιαφέροντός μας.

Η Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1951 από τον Προοδευτικό Σύλλογο Ναυπλίου ‘’Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ’’. Το 1952 με ενέργειες του Συλλόγου έγινε Δημόσια και λειτουργεί από τότε ως Ν.Π.Δ.Δ. του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στα ράφια της αποθησαυρίζονται 70.000 και πλέον τόμοι, που χρησιμοποιούνται τακτικά από τους πνευματικούς ανθρώπους του Ναυπλίου, καθώς επίσης και από τον τοπικό μαθητικό κόσμο. Επίσης, εκτός από το έντυπο υλικό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν βιντεοταινίες, CD-ROM και DVD.

Στις αίθουσές της πραγματοποιούνται κατά καιρούς πολλές διαλέξεις, σεμινάρια, ημερίδες, διαγωνισμοί, συμπόσια, εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής. Από το βήμα της περνούν λόγιοι, συγγραφείς, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο του παλιού παρθεναγωγείου Ναυπλίου, στη συμβολή των οδών Κωλέττη και Αμαλίας, στο κέντρο του Ναυπλίου.

Στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «Μέσα στην πενηντάχρονη πορεία της έχει καταφέρει πολλά. Φιλοδοξεί όμως να προσφέρει ακόμη περισσότερα βελτιώνοντας συνεχώς τον τρόπο λειτουργίας της με την χρήση όσο το δυνατό περισσότερο των μέσων της σύγχρονης τεχνολογίας. Στόχος της είναι να κάνει όσο γίνεται πιο προσιτό το βιβλίο στο ευρύ κοινό κάνοντας την παρουσία της ζωντανή και ουσιαστική. Πιστεύει πως θα βοηθήσει και αυτή με το έργο της στη διατήρηση της πλούσιας πνευματικής μας κληρονομιάς και γενικότερα θα συμβάλει στην πολιτιστική και πνευματική ανάταση του τόπου μας».

2 comments:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Αχ...η παλιά μου γειτονιά.
Κάποιο διάστημα πριν χρόνια έμενα στο κτίριο που φαίνεται δεξιά.

Του Αναπλιού (και κατά τη μαμά μου "η πρώτη Πρωτεύουσα της Ελλάδος") οι δρόμοι βρίθουν ιστορικών κτισμάτων.
Καλήν ημέραν,

Μετ' ασπασμών τε και εναγκαλισμών

Anastasios said...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ,

Όμορφο κτίσμα η Βιβλιοθήκη μας. Και πλούσια σε περιεχόμενο. Τελευταία άλλαξε και η Διευθύντρια. Όλοι οι εργαζόμενοι εκεί είναι πάντα χαμογελαστοί και πολύ εξυπηρετικοί. Χαίρομαι πάντα να μπαίνω σ' αυτήν.

Παλαιότερα είχα δώσει και μια διάλεξη, όταν Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης ήταν ο φίλος λογοτέχνης (μακαριστός σήμερα) Γιώργος Καραμάνος, με θέμα την "Ελληνική Ομογένεια της Μεγ. Βρετανίας".