Friday 16 April 2010

Ελληνική Κοινότητα Μάντσεστερ

Οι πρώτοι Ομογενείς, προερχόμενοι από την Κωνσταντινούπολη, τη Χίο, τη Σμύρνη και τη Μ. Ασία, έφθασαν -για επαγγελματικούς λόγους- στην πόλη του Μάντσεστερ το 1843. Σύντομα μετά την μόνιμη εγκατάστασή τους στην πόλη αυτή σύστησαν την πρώτη Ελληνορθόδοξη Κοινότητα.

Στα 1860 έκτισαν τον Ιερό Ναό, τον οποίο αφιέρωσαν στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια συνεχούς ζωής και λειτουργίας του Ιερού αυτού Ναού, ο οποίος διασώζει σημαντικά ιερά κειμήλια, όπως φορητές εικόνες, βιτρώ, ιερά σκεύη, χρυσοκέντητο επιτάφιο, όλα από τον 19ο αιώνα. Ο μερμάρινος άμβωνας, του 1919, είναι έργο σπουδαίας τέχνης.

Το 1869 ιδρύθηκε και το Ελληνικό Σχολείο της Κοινότητας.

Οι Ιερείς που διακόνησαν τους Ελληνορθόδοξους πιστούς του Μάντσεστερ ήταν όλοι διακεκριμένες εκκλησιαστικές και θεολογικές προσωπικότητες. Ανάμεσά τους βρίσκονται και οι εξής: Ιερομ. Δαμιανός Λυμπερόπουλος (1843-1849) μετέπειτα Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αρχιμ. Ιλαρίων Κανάκης (1883-1887) Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Χάλκης, Μέγας Οικονόμος Κωνσταντίνος Καλλίνικος (1904-1940), Αρχιμ. Μελίτων Χατζής (1943-1946) μετέπειτα Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος, Αρχιμ. Αρίσταρχος Μαυράκης (1956-1960) μετέπειτα Επίσκοπος Ζηνουπόλεως, Αρχιμ. Μεθόδιος Φούγιας (1960-1967) μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων & Μ.Β., Αρχιμ. Θεοδώρητος Πολυζωγόπουλος (1973-1975) νυν Επίσκοπος Ναζιανζού. Σήμερα διακονεί την Κοινότητα ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Νικόλαος Σεργάκης (1994-1997 και 2002-σήμερα).

Μέσα στο πλαίσιο των εορτασμών για την 150-ετηρίδα της Κοινότητας και μάλιστα του Ιερού Ναού πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες (12-14 Απριλίου 2010) στην Κοινότητα του Μάντσεστερ η Ετήσια Σύναξη του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ.κ. Γρηγορίου. Στη τριήμερη Σύναξη συμμετείχαν οι Αρχιερείς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Πανιερ. Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος, Θεοφιλ. Επίσκοπος Κυανέων Χρυσόστομος και Θεοφιλ. Επίσκοπος Τροπαίου Αθανάσιος, οι περισσότεροι Ιερείς της Αρχιεπισκοπής, καθώς επίσης και μερικές Πρεσβυτέρες και άλλοι αδελφοί.

Η Σύναξη φιλοξενήθηκε κυρίως από την ιστορική Κοινότητα του Μάντσεστερ. Στην Κοινότητα του Μάντσεστερ υποδέχθηκαν τους Συνέδρους με εγκαρδιότητα και γενναιοδωρία ο Ιερ. Προϊστάμενος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου π. Νικόλαος Σεργάκης και οι λαϊκοί Άρχοντες. Οι Σύνεδροι επισκέφθηκαν επίσης και φιλοξενήθηκαν από τις όμορες Κοινότητες του Λίβερπουλ και Λέϋλαντ.

Οι εργασίες της Σύναξης ξεκίνησαν με Προσευχή, Ανάγνωση Αγιογραφικών κειμένων και Ψαλμωδία. Κατόπιν αναγνώσθηκε το μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Ύστερα ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος ανέγνωσε την Εισηγητική του Ομιλία, με θέμα: «Η διακονία μας στην Εκκλησία στην αρχή της δεκαετίας 2010», αναφερόμενος με βαθυστόχαστο και ακραιφνώς πατερικό ύφος, μέσα και από την πολύχρονη Αρχιερατική και Αρχιεπισκοπική του εμπειρία, στα μεγάλα θέματα που απασχολούν και ενδιαφέρουν την πολυδιάστατη ποιμαντική δραστηριότητα των Ορθόδοξων Κληρικών στην σύγχρονη εκκλησιαστική και κοινωνική πραγματικότητα.

Στην διάρκεια των εργασιών ομίλησε με επιστημοσύνη και ο κοινωνιολόγος Καθ. Δρ. Σπύρος Σηφακάκης, με θέμα: «Σύγχρονα αδιέξοδα: Πολιτισμικές απόψεις της κρίσης». Στην ομιλία αυτή και στην εκτενή συζήτηση που ακολούθησε παρουσιάσθηκαν και αναλύθηκαν πολλές και διάφορες ιδέες αναφορικά με το νέο υπερ-καταναλωτικό πνεύμα που επικρατεί στις προοδευμένες κοινωνίες του πλανήτη μας. Οι Σύνεδροι αναφέρθηκαν από τη δική τους πλευρά στο πως μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίζεται αυτό το πνεύμα από την Εκκλησία μας και τους ποιμένες της.

Κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Μάντσεστερ, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε τον Ιερομόναχο Χρυσόστομο Τύμπα σε Αρχιμανδρίτη και τον Οικονόμο Στέφανο Maxfield σε Πρωτοπρεσβύτερο. Την τελευταία ημέρα της Σύναξης πραγματοποιήθηκε η εκλογή και ο διορισμός της νέας Επιτροπής του Ιερατικού Συνδέσμου «Αγ. Αθανάσιος», στην οποία Πρόεδρος θα είναι ο Πρωτοπρ. Άνθιμος Παπανδρέου και Αντιπρόεδρος ο Αρχιμ. Ιάκωβος Σάββα.

1 comment:

Α. Παπαγιάννης said...

Με καθυστέρηση είδα την ανάρτηση αυτή, που μου προκαλεί ιδιαίτερη συγκίνηση, καθώς ο ναός του Ευαγγελισμού ήταν ο πρώτος εν Αγγλία που μας φιλοξένησε στην εκεί παρεπιδημία μας, επί εφημερίας του αειμνήστου Αρχιμανδρίτη Σωφρονίου Χάρη (+1993). Στο αναλόγιό του έψαλα επί δυόμιση χρόνια.