Wednesday 21 April 2010

Το νέφος και ο Ίκαρος


Τί ήτανε κι αυτό το καινούργιο που μας βρήκε πρόσφατα και δεν λέει να μας αφήσει; Ένα ηφαίστειο εξερράγη στην Ισλανδία και το νέφος από τις συνεχείς και καθημερινές εκρήξεις, εδώ και αρκετές ημέρες, δεν επιτρέπει την ασφαλή κίνηση στους αέρες των αεροπλάνων.

Μια φυσική καταστροφή λένε οι φυσικοί επιστήμονες. Σημάδι του ουρανού λένε άλλοι. Πάντως, όπως και νάχει, είναι ένα πρόβλημα με τεράστιες διαστάσεις σε όλους τους τομείς, κυρίως της οικονομίας, αλλά και των επικοινωνιών, της εκπαίδευσης, της καθημερινής ζωής τόσων πολλών ανθρώπων.

Έχει δυστυχώς επηρεαστεί και το Κολέγιό μας. Μια εκπαιδευτικός, της Ελληνικής Εκπαιδευτικής Αποστολής, που είχε πάει στην Ελλάδα για τις διακοπές του Πάσχα, δεν μπορεί να επιστρέψει πίσω στην Αγγλία. Έτσι, αντιμετωπίζουμε κι εμείς πρόβλημα κάλυψης της θέσης της.

Ο γελοιογράφος της έγκριτης αγγλικής εφημερίδας The Times, στην έκδοση του περασμένου Σαββάτου (17 Απριλίου 2010), συνέδεσε το σύγχρονο αυτό πρόβλημα με τον ελληνικό μύθο του Ίκαρου και του Δαίδαλου. Τελικά δεν είμαστε μόνο εμείς που στις σημαντικές στιγμές της ζωής και της ιστορίας μας επικαλούμαστε τους «αρχαίους ημών προγόνους». Και το γεγονός του επηρεασμού αυτού των άλλων ευρωπαϊκών πολιτισμών από την ελληνική μυθολογία και ιστορία, και πολύ σημαντικό είναι και ιδιαίτερα κολακευτικό για τον ελληνικό πολιτισμό.

Πάντως ας ευχηθούμε να τελειώσει γρήγορα το πρόβλημα του νέφους, γιατί δεν φαίνεται πως θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα.

4 comments:

Leviathan said...

ola ta eixame to nefos mas eleipe...kalispera!

VAD said...

όπου νάναι θ'αστράψει και θα βροντήξει και η Καλντέρα της Σαντορίνης,να δεις πώς θα τρομάξουνε γερμαναράδες,ΔΝΤ και διεθνείς τοκογλύφοι,η Ισλανδία μας δειχνει το δρόμο της εκδίκησης:))

Anastasios said...

@ Leviathan,

Ευτυχώς που άρχισε να υποχωρεί, γιατί εισήλθε στη ζωή μας τελείως αναπάντεχα και έφερε τα πάνω κάτω, χωρίς εμείς να μπορούμε να αντιδράσουμε καθόλου...

Anastasios said...

@ VAD,

Εμπρός, στο δρόμο που χάραξε η Ισλανδία...