Wednesday 11 August 2010

Συλλογή υπογραφών για τη Χάλκη

Το σεπτό Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, ο απανταχού της γης Ελληνισμός και σύνολη η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας αγωνίζονται τα τελευταία χρόνια να καταφέρουν έναν υπέροχο στόχο, την επανέναρξη λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Δυστυχώς όλες οι προσπάθειες κτυπούν πάνω στις κλειστές πόρτες των τούρκων (λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να γράψω τη λέξη όπως θα έπρεπε με κεφαλαίο «τ»).

Τελευταία πραγματοποιείται μια ευρύτατη προσπάθεια, μέσω του παγκόσμιου ιστού, για συλλογή υπογραφών, που μπορεί να βοηθήσει στην συνειδητοποίηση και ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα αυτό, πολλών ατόμων αλλά και διαφόρων διεθνών οργανισμών, όπως ο Πρόεδρος των Η.Π.Α., ο Πρόεδρος της γείτονος, τα κράτη - μέλη του Ο.Η.Ε. και της Ε.Ε., τα μέλη της Αμερικανικής Γερουσίας, Χριστιανικές Ομολογίες, Βουλευτές πολλών κρατών κ.ά.

Η συνοδευτική επιστολή αναφέρει τα εξής:

1. Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, διαμαρτυρόμαστε έντονα για την παράνομη απαγόρευση λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης από τις τουρκικές αρχές, από το 1971 μέχρι σήμερα.

2. Ζητούμε την άμεση άρση της απαγόρευσης αυτής, διότι η λειτουργία της Σχολής της Χάλκης αποτελεί ζωτική προϋπόθεση για την επιβίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως, της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Το Πατριαρχείο αποτελεί ανεκτίμητο κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και της Oρθόδοξης χριστιανικής πίστης. Είναι μοναδικό για τον πολιτισμό, διότι είναι αρχαιότατος θεσμός, ο οποίος λειτουργεί αδιαλείπτως ως κέντρο της Ορθοδοξίας, από την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης ως σήμερα.

3. Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης αποτέλεσε εξ αρχής το κύριο μορφωτικό ίδρυμα για τους Oρθόδοξους κληρικούς όλων των βαθμίδων. Το κλείσιμό της συνιστά παραβίαση του άρθρου 40 της συνθήκης της Λωζάνης και του άρθρου 24 του Τουρκικού Συντάγματος, τα οποία προστατεύουν τη θρησκευτική ελευθερία και μόρφωση. Αυτές προστατεύονται επίσης από το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Επομένως, το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των αρχών της δημοκρατίας και των διεθνών νόμων.

4. Καλούμε όλους τους καλής πίστης ανθρώπους, που ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας, να στηρίξουν την επιβίωση της Ορθοδοξίας στην Τουρκία, υποστηρίζοντας την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση της λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Οπωσδήποτε αξίζει η προσπάθεια αυτή να υποστηριχθεί από όλους μας. Μέχρι τώρα έχουν συλλεγεί 47.723 υπογραφές.

4 comments:

Anonymous said...

Καλημέρα σας...
Γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα να βάζουμε ηλεκτρονικά τις υπογραφές μας σε ένα τόσο σημαντικό έγγραφο;
Κ.Κ.

Anastasios said...

@ Κ.Κ.,

Υπάρχει!

Πατήστε πάνω στις λέξεις "συλλογή υπογραφών", στην πρώτη σειρά της δεύτερης παραγράφου.

Ο ΠΑΝΟΣ & Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ... said...

Αγαπητέ, δυστυχώς το σχετικό link δεν λειτουργεί. Προσπάθησα και με Internet Explorer (6.0) και με τον τελευταίο Firefox.
Έχω την τιμή να έχω υπογράψει το σχετικό ψήφισμα, αν θυμάμαι καλά, από το 2001-2.
Εφέτος τον Σεπτέμβριο, μετά από χρόνια αναμονής, πιστεύω ότι θα καταφέρω να υλοποιήσω και το ταξίδιμου στη Χάλκη.

Φιλικά
Πάνος

Anastasios said...

@ Ο ΠΑΝΟΣ & Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ,

Δυστυχώς έχεις δίκιο. Μέχρι χθες λειτουργούσε. Σου εύχομαι να έχεις ένα υπέροχο ταξίδι στο όνειρο της φυλής μας...