Tuesday 3 August 2010

Όψεις θέρους

Όταν σκεπτόμαστε το καλοκαίρι εκείνο που συνήθως έρχεται αμέσως στο νου είναι τα εποχιακά λαχανικά και φρούτα. Πολλά απ’ αυτά μπορούμε να τα αναφέρουμε ονομαστικά. Με μερικά από αυτά μεγαλώσαμε, κατά κάποιο τρόπο, μαζί!

Δεν αναφέρομαι φυσικά στη μαζική και παγκοσμιοποιημένη παραγωγή, αλλά στα προϊόντα εκείνα που παράγονται κατ’ αρχάς στην εποχή τους και που καλλιεργούνται στους κήπους, τους λαχανόκηπους και τις αυλές μας. Μιλώ για τα προϊόντα της αγάπης και της προσωπικής και οικογενειακής μας φροντίδας.

Αυτές τις ημέρες, λοιπόν, αρχίσαμε να βλέπουμε, να καμαρώνουμε και να γευόμαστε τα αγαθά των κόπων μας, και για να είμαστε ακριβέστεροι των κόπων των φίλων μας, εκείνων ειδικά που έχουν (εδώ στο Λονδίνο) τα γνωστά και βέβαια ελληνικά χωραφάκια, στα οποία καλλιεργούν τα εποχιακά λαχανικά (ντομάτες) και φρούτα (σύκα). Μεταξύ αυτών το ζεύγος Κώστα και Ανδρούλλας Κωνσταντή.

Η ευλογία του Θεού προσφέρεται πάντοτε απλόχερα στους ανθρώπους εκείνους που τιμούν και σέβονται τη φύση, το περιβάλλον, το ποίημα του Δημιουργού. Κι εκείνοι ανταποδίδουν με ευγνωμοσύνη «τα σα εκ των σων».

4 comments:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

ΟΛΑ τα καλά μαςεέχει προσφέρει ο Δημιουργός
Σε μας απομένεινα τα διαχεριζόμαστε και εκμεταλλευόμαστε σωστά.

Είμαι σίγουρη πως αυτές οι ντομάτες δε μένουν μονο στο όνομα, αλλά έχουν και άρωμα ντομάτας.
Καλή και ευλογημένη μέρα

Μετ' ασπασμών τε και εναγκαλισμών

Anastasios said...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ,

Επειδή τις γεύθηκα μπορώ να βεβαιώσω ότι είναι κλασικές, παραδοσιακές, με άρωμα και γεύση. Φέρνουν γιορτινές θύμησες από τα καλοκαίρια στην Πατρίδα!

Σοφία said...

ΑΥΤΕΣ είναι ντομάτες, όχι οι αηδίες που πουλάνε τα Tesco! Φτου φτου φτου. Και τα σύκα πολύ ωραία φαίνονται. Καλοφάγωτα εύχομαι :-)

Anastasios said...

@ Σοφία,

Τώώώώώώρα!

Νάταν κι άλλα!