Sunday 1 August 2010

Δεκαπενταύγουστος & Παναγία Σουμελά

Αρχή του Δεκαπενταυγούστου σήμερα. Η Αγία Εκκλησία μας, η μεγάλη αυτή μητέρα μας, μας καλεί για άλλη μια φορά να ετοιμασθούμε πνευματικά, με τις Ιερές Παρακλήσεις και τη νηστεία, για να υποδεχθούμε στο τέρμα του δρόμου τη σπουδαία Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που λέγεται επίσης και Πάσχα του καλοκαιριού.

Την ημέρα της Εορτής θα πραγματοποιηθεί και κάτι που είναι εξαιρετικής εθνικοθρησκευτικής σημασίας, κι αυτό είναι η πρώτη Θεία Λειτουργία στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο έπειτα από 88 ολόκληρα χρόνια. Το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού επέτρεψε τελικά στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο να λειτουργήσει στο μοναστήρι, το οποίο με την πάροδο των ετών έχει μετατραπεί σε μουσείο.

Ο μοναδικός ποντιακής καταγωγής Μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Δράμας κ. Παύλος, ο οποίος έχει αναλάβει με προτροπή του Οικουμενικού Πατριάρχη να συντονίσει την όλη προσπάθεια στην Ελλάδα, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, αφού στο μοναστήρι δεν τελέστηκε επισήμως ούτε μια λειτουργία όλα αυτά τα χρόνια και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των 16 αιώνων της μονής που ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα βρίσκεται στην Παναγία Σουμελά στις 15 Αυγούστου, την ημέρα δηλαδή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην οποία είναι αφιερωμένο το μοναστήρι».

4 comments:

Anonymous said...

καλημέρα σας,πολυ ωραία και κατατοπιστική η ανάρτησή σας..ευχαριστούμε τον Πατριάρχη μας και εκφράζω την χαρά μου που είδα το μοναστήρι αυτό μέσα στο βράχο ..γνωρίζεται εαν ήταν γυναικείο η αντρικό κάποτε;--πηνελοπη--καλη παναγιά να έχουμε με υπομονή και κουράγιο...προχωράμαι...πηνελόπη

Σοφία said...

Πάντα τέτοια :-)

Anastasios said...

@ Πηνελόπη,

Το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο ήταν ανδρική Μονή.

Anastasios said...

@ Σοφία,

Ο εορτασμός αυτός μας κάνει λίγο από... ανάσταση της Ιεράς Μονής και του γύρω ελληνικότατου τόπου, του Πόντου μας!