Monday 2 August 2010

Το Ζεμενό του Boissonnas

Για το Ζεμενό έχω ξαναγράψει. Είναι ένας τόπος μυθικός, γεμάτος από πλούσιες παιδικές και εφηβικές αναμνήσεις, αποθησαυρισμένες στο σαλόνι της μνήμης μου.

Πρόσφατα ανακάλυψα μερικές ιστορικές φωτογραφίες του Ζεμενού, τις οποίες έχει τραβήξει ο Φιλέλληνας Ελβετός Fred Boissonnas, ο οποίος είναι ο πρώτος ξένος φωτογράφος που περιηγήθηκε πολύ στον ελληνικό χώρο, από το 1903 και για περίπου τρεις δεκαετίες αργότερα.

Ταξίδεψε από την Πελοπόννησο ως την Κρήτη και τον Όλυμπο και από την Ιθάκη ως το Άγιο Όρος. Περιηγήθηκε, φωτογράφισε, έγραψε. Το έργο του, πρωτοποριακό αλλά και καθοριστικό για την εξέλιξη της ελληνικής φωτογραφίας κατά τον 20ό αιώνα.

Ο καλλιτέχνης, πέρα από το καταγραφικό ενδιαφέρον του για όλα όσα εξαφανίζονται, μας δίνει μια εικόνα της Ελλάδας που εκτείνεται πέρα από την εθνογραφική μαρτυρία. Η μεγάλη πίστη και ο θαυμασμός του για τη χώρα αυτή μεταδίδονται μέσα από το έργο του με μια τρυφερότητα και μια αγάπη που η δύναμη τους ακόμη και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, δίνει ψυχή σ’ αυτά τα κομμάτια χαρτιού, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν παραμείνει απλές φωτογραφίες...

Οι φωτογραφίες της παρούσας ανάρτησης είναι όλες από το Ζεμενό. Οι τρεις πρώτες τραβήχτηκαν το 1903, ενώ η τέταρτη το 1913. Οι σωζόμενες λεζάντες έχουν ως εξής:

1. Ζεμενό Κορινθίας, οικογένεια ιερωμένου.
2. Ζεμενό Κορινθίας, ο Fred και ο Daniel τσουγκρίζουν τα ποτήρια με τους οδηγούς των ζώων τους.
3. Οικογένεια στο Ζεμενό Κορινθίας.
4. Ζεμενό Κορινθίας, η οικογένεια του ιερέα.

2 comments:

Σοφία said...

Απίστευτες φωτογραφίες και πάρα πολύ ενδιαφέρουσες από λαογραφικής πλευράς! Πολύ ωραία ανάρτηση. Thanks for sharing :-)

Anastasios said...

@ Σοφία,

Το Ζεμενό εκπέμπει κάποια μαγεία. Δεν είναι μια απλή και συνηθισμένη περιοχή.

Συνδέεται βέβαια άρρηκτα και με την προσωπική μου ιστορία.