Friday 24 December 2010

Υποδεχόμενοι τον μικρό Ιησού

Μας δίνεται για άλλη μια φορά η ωραία και ψυχωφέλιμη ευκαιρία, να καλωσορίσουμε σε λίγες ώρες στην πολύπαθη οικουμένη μας, τον Κύριο του σύμπαντος κόσμου και Σωτήρα των ψυχών ημών, Ιησού Χριστό. Ο Κύριός μας θα γεννηθεί και πάλι ταπεινά μέσα σε μια παγωμένη σπηλιά, που χρησιμοποιούνταν ως σταύλος. Οι πρώτοι που θα σπεύσουν να τον υποδεχθούν θα είναι μερικοί απλοί ποιμένες που θα βόσκουν τα πρόβατά τους εκεί κοντά.

Ο Κύριός μας έρχεται απλά, ήρεμα και ταπεινά, χωρίς τυμπανοκρουσίες και ζητωκραυγές, με μόνη ένδειξη της θεότητάς του τη συνοδεία των Αγίων Αγγέλων, που θα ψάλλουν με γλυκειά και ουράνια φωνή: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία».

«Επί γης ειρήνη», είναι ένα μήνυμα που ακούσθηκε πολλές φορές πάνω στον πονεμένο πλανήτη μας, ιδιαίτερα δε στην μαρτυρική Πατρίδα μας, τη μαστιζόμενη από οικονομικά και άλλα προβλήματα Ελλάδα, και την εσταυρωμένη και ημικατεχόμενη Κύπρο. Είναι ένα μήνυμα που έμεινε, δυστυχώς, μέχρι σήμερα γράμμα κενό, με δική μας οπωσδήποτε υπαιτιότητα, και μόνο στον Θεό ελπίζουμε πια για την επαλήθευσή του.

Και πάλι αυτές τις ημέρες τίθεται σε όλους μας με έμφαση το εναγώνιο ερώτημα, «Πώς πραγματικά θα υποδεχθούμε τον μικρό Ιησού;». «Τί είδους προετοιμασία θα πρέπει να κάνουμε για να είμαστε απολύτως έτοιμοι για τον ερχομό Του;».

Η Αγία Εκκλησία μας μέσα από την ευλογημένη και Ιερή Παράδοσή της έχει δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλα τα σχετικά ερωτήματα. Έτσι, έχει θεσπίσει και προτείνει στα τίμια και πιστά μέλη της να προετοιμασθούν με νηστεία και προσευχή, με εξομολόγηση των όποιων αμαρτημάτων μας και τακτικό εκκλησιασμό. Όλα αυτά δεν είναι τυπικά αλλά απολύτως ουσιαστικά στοιχεία της πνευματικής ζωής του Ορθοδόξου χριστιανού, κατοχυρωμένα στη δυο-χιλιόχρονη Πατερική και Αγιο-πνευματική Παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Υπάρχουν όμως κι άλλα στοιχεία, που είναι ανάγκη να μην παραλείψουμε να καλλιεργήσουμε. Είναι η αγάπη προς τον Ερχόμενο, τον γλυκύτατο μικρό Ιησού, που θα πρέπει να προεκτείνεται και προς όλους τους συνανθρώπους μας, εάν επιθυμούμε να είμαστε ειλικρινείς και τίμιοι άνθρωποι και χριστιανοί. Ο σεβασμός, επίσης, και η πίστη προς τον Κύριο της δόξης, είναι στοιχεία άκρως σημαντικά και ουσιαστικά. Ας μην ξεχνούμε πως η μεγαλύτερη αμαρτία, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας, είναι η απιστία, η άρνηση δηλαδή της πίστης και υπακοής στο πρόσωπο και στο θέλημα του Ιησού.

Η ειρήνη που προκηρύσσουν οι Άγιοι Άγγελοι, που συνοδεύουν τον Κύριο κατά την ενανθρώπισή Του, είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο της ζωής μας. Αξίζει δε να σημειωθεί πως δεν είναι μόνο εξωτερικό στοιχείο, αλλά αποτελεί κυρίως εσωτερικό χαρακτηριστικό της ευλογημένης και χριστιανικής ψυχής, της ψυχής που είναι δοσμένη και αφιερωμένη στον Θεό. Εσωτερική ειρήνη, λοιπόν, και καταλλαγή, είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν κυρίως τους ισορροπημένους ψυχικά και πνευματικά ανθρώπους, εκείνους που είναι πραγματικά έτοιμοι να δεχθούν τον μικρό Ιησού, ο οποίος σε λίγο θα είναι κοντά μας.

Η ψυχή όλων μας λαχταρά σήμερα και πάντοτε τον ερχομό του Κυρίου μας. Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά, όσον κι αν κάποτε δείχνουμε πως το ξεχνούμε, ότι είναι μόνο Εκείνος, ο μικρός και εύθραυστος Ιησούς, που θα δώσει και πάλι, με την εκούσια ενσάρκωσή Του, ουσιαστικό και πρωτίστως πνευματικό νόημα στη στεγνή και πονηρεμένη σύγχρονη βιοτή μας.

«Αμήν, ναι έρχου, Κύριε Ιησού» (Αποκ. 22, 20).

Πρωτοπρ. Α.Δ.Σ.

No comments: