Tuesday 14 December 2010

Χριστουγεννιάτικες κάρτες [Α]

Αυτή την ωραία προ-χριστουγεννιάτικη εποχή συνηθίζεται στην Αγγλία, ως γνωστόν, να ανταλλάσουν οι άνθρωποι (όχι μόνο χριστιανοί) κάρτες, προσφέροντας με ευγενικό τρόπο τις ευχές τους για την μεγάλη αυτή εορτή της του Χριστού Γεννήσεως.

Βέβαια υπάρχει όλη αυτή η γνωστή επιχειρηματολογία των τελευταίων χρόνων, ότι οι κάρτες έχουν πλέον χάσει τον καθαρά χριστιανικό - χριστουγεννιάτικο χαρακτήρα τους και οι ευχές τους, είτε οι τυπωμένες, είτε εκείνες που γράφονται από τους ανθρώπους, είναι «άχρωμες» και «άοσμες» θρησκευτικά.

Όλα αυτά είναι οπωσδήποτε σωστά και αληθινά. Παραμένουν όμως οι κάρτες να λειτουργούν ως ένας σημαντικός τρόπος επικοινωνίας των ανθρώπων και βέβαια μια δυνατότητα ανταλλαγής ευχών, με την ευκαιρία των Αγίων Ημερών του Δωδεκαημέρου.

Σήμερα σκέφτηκα να παρουσιάσω εδώ μόνο τρεις από τις πολλές κάρτες που έχω λάβει ήδη. Τις επόμενες ημέρες θα επανέλθω με περισσότερες. Η πρώτη είναι από το Δήμαρχο του Harrow Cllr. Asad Omar (o oποίος είναι μουσουλμάνος), η δεύτερη είναι από τον Ομότ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Κύπρου Κώστα Χατζηστεφάνου (η κάρτα αυτή απεικονίζει την Παναγία Γαλακτοτροφούσα, από εικόνα του 16ου αι., που βρισκόταν στον Ι.Ν. Αγ. Ζώνης Αμμοχώστου και τώρα εκτίθεται στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στη Λευκωσία) και η τρίτη είναι από φίλους από το Κάρδιφ της Ουαλίας (σ’ αυτήν απεικονίζεται ο ιστορικός Ι.Ν. Αγ. Νικολάου του Κάρδιφ και εικόνα της Γεννήσεως του Χριστού που βρίσκεται στο εν λόγω Ναό).

No comments: