Thursday 30 December 2010

Α.Θ.Π.: 6ος θρησκευτικός ηγέτης

Το αμερικάνικο ειδησιογραφικό ιστολόγιο The Huffington Post δημοσίευσε στις 27 Δεκεμβρίου 2010 ένα κατάλογο με τους 10 πιο σημαντικούς θρησκευτικούς ηγέτες του κόσμου για το 2010. Όπως δηλώνεται στην ιστοσελίδα οι υπεύθυνοι για τον τομέα των θρησκευτικών ειδήσεων παρακολούθησαν τους ηγέτες αυτού του καταλόγου σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς και αναγνωρίζουν την μεγάλη τους επιρροή και προσφορά στην Αμερική και παγκοσμίως.

Στον εν λόγω κατάλογο την έκτη θέση κατέχει η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος -σύμφωνα με την ιστοσελίδα- ονομάσθηκε «Πράσινος Πατριάρχης» από τον τ. Αντιπρόεδρο των Η.Π.Α. Al Gore και «continues to bring international scientists and religious leaders together to call attention to environmental degradation and to argue convincingly why the environment is a religious issue».

Την πρώτη θέση, σύμφωνα με την άποψη της ιστοσελίδας, καταλαμβάνουν οι μουσουλμάνοι Daisy Khan και Feisal Rauf, την δεύτερη ο Πάπας της Ρώμης Βενέδικτος, την όγδοη ο Δαλάϊ Λάμα, ενώ την έβδομη θέση κυριολεκτικά χαρίζουν στον σύγχρονο πρωτεπιστάτη των αθέων παγκοσμίως Christopher Hitchens.

Και καταλήγει η ιστοσελίδα με την εξής ενδιαφέρουσα παρατήρηση και την ακόλουθη ευχή: «To those with great influence, comes great responsibility. We hope that all who hold influence within religion will exercise it with inspiration, moderation and concern for the common good».

Θα πρέπει πάντως να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η είδηση αποτελεί άλλη μια σημαντική τιμή για τον Παναγιώτατο και τον σεπτό και μαρτυρικό Οικουμενικό Θρόνο.

2 comments:

Α. Παπαγιάννης said...

Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Στον ίδιο "παρονομαστή" ο Ορθόδοξος Πατριάρχης με τους μουσουλμάνους και τον Hitchens, που δήλωσε ότι "αν με ακούσετε να μιλάω για Θεό να ξέρετε ότι ο καρκίνος [από τον οποίο πάσχει] θα με έχει πειράξει στον εγκέφαλο"; Μόνο τιμή δεν του περιποιεί του Πατριάρχη μια τέτοια "διάκριση". Πώς το λέει η Γραφή; "Ουαί εάν καλώς υμίν είπωσι πάντες οι άνθρωποι".

Anastasios said...

@ Α. Παπαγιάννης,

Aξίζει να διευκρινήσουμε βέβαια ότι τα κριτήρια των δυτικοευρωπαίων και των αμερικανών είναι πάντα έτσι, ευρύτερα.

Ένα αμερικανικό ιστολόγιο, εφημερίδα κ.λ.π. βλέπει συνήθως με το ίδιο πνεύμα και βλέμμα όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες, είτε Χριστιανικών Ομολογιών, είτε άλλων θρησκειών, είτε ακόμα και του αθεϊστικού κινήματος. Κι εκεί ίσως να βρίσκεται και η σημασία της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη στην πρώτη δεκάδα.

Αν ο Πατριάρχης μας δεν ήταν εκεί θα εκφράζαμε ίσως τα γνωστά επιχειρήματα, ότι δεν μας γνωρίζουν, ή δεν μας αναγνωρίζουν, ή δεν μας υπολογίζουν κ.λ.π. Τώρα όμως ο Παναγιώτατος και η Εκκλησία μας είναι εκεί. Κι όταν είμαστε εκεί μπορούμε να ρίξουμε σπόρο. Ενώ αν απουσιάζαμε ο κόσμος θα έμενε... αφώτιστος!