Thursday 9 December 2010

Nέος Μάγιστρος

Είμαι στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να ανακοινώσω με πολλή μεγάλη χαρά ότι ο πρωτότοκός μας Δημήτριος - Φίλιππος ορκίσθηκε χθες στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Queen Mary), αποκτώντας τον επίζηλο τίτλο του Μαγίστρου της Διεθνολογίας.

Στη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών μελέτησε θέματα Διεθνών Σχέσεων και παρουσίασε στο Πανεπιστήμιο μια ενδιαφέρουσα διπλωματική διατριβή, με τον τίτλο: «Γιατί υπάρχει διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με το Αιγαίο Πέλαγος, και πώς αυτή επηρεάζει το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση;».

Παρουσιάζοντας την διατριβή αυτή ανέλυσε την διαμάχη αυτή καθ’ αυτή και τις διάφορες πτυχές της (π.χ. υφαλοκρηπίδα κ.ά.) και πως αυτές ερμηνεύονται από τις εμπλεκόμενες χώρες.

Οι διάφορες επιπτώσεις της διαμάχης αυτής στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ παρουσιάσθηκαν, αναλύθηκαν και αξιολογήθηκαν, με γνώμονα και την ιστορία αλλά βασικά το διεθνές δίκαιο. Εννοείται πως οι ελληνικές θέσεις στα ζητήματα αυτά παρουσιάσθηκαν και υποστηρίχθηκαν με σθένος και δυναμισμό, έτσι ώστε να αποτελέσει η εργασία αυτή μια προσφορά στην επιστήμη αλλά και στην Πατρίδα.

Επιστρέφοντας στην τελετή αυτή καθ’ αυτή, θα έλεγα πως ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να θαυμάσει κανείς την μακραίωνη ακαδημαϊκή παράδοση της Αγγλίας, και βέβαια να αισθανθεί πως μετέχει ισότιμα στην διάπλαση ενός νέου επιστημονικού πολιτισμού, έτσι όπως τον διαμορφώνει με την εμπειρία και την βαθιά της γνώση η αγγλική πανεπιστημιακή κουλτούρα.

Πολλοί υπάλληλοι και αρκετοί φοιτητές του Πανεπιστημίου υποδέχονταν τους καλεσμένους, εξυπηρετώντας τους σε οτιδήποτε χρειάζονταν. Εντύπωση μεγάλη μας έκανε το ότι ο κάθε ορκιζόμενος αφού λάμβανε τον τήβεννο, που επρόκειτο να φορέσει στην τελετή, οδηγούνταν σε ειδικό υπάλληλο του Πανεπιστημίου, ο οποίος τον έντυνε προσεκτικά, έτσι ώστε να είναι όμορφος, περιποιημένος και καλοντυμένος.

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου ήταν όλη εκεί. Ο τελετάρχης, ο Πρύτανης, οι ομιλητές, οι χαρούμενοι νέοι επιστήμονες, όλοι άψογοι.

Συγκίνηση προκάλεσε στο τέλος της τελετής η προτροπή του Πρύτανη να σταθούν όρθιοι όλοι οι συγγενείς και φίλοι και να χειροκροτήσουν τους νέους επιστήμονες για τα επιτεύγματά τους.

Μεγαλύτερη όμως συγκίνηση προκάλεσε η πρόταση του Πρύτανη προς τους νέους πτυχιούχους να στρέψουν τα βλέμματά τους προς τους γονείς και λοιπούς συμμετέχοντες στη χαρά τους και να τους προσφέρουν ένα θερμό χειροκρότημα, ως ελάχιστο αντίδωρο για τις πολυποίκιλες προσφορές τους και τις οικονομικές και άλλες θυσίες στις οποίες υποβλήθηκαν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Μετά το πέρας της εξαίρετης και αξέχαστης αυτής τελετής το Πανεπιστήμιο δεξιώθηκε όλους τους νέους επιστήμονες και τους συγγενείς και φίλους τους, προσφέροντας άφθονη σαμπάνια και πλούσια εδέσματα και γλυκά.

Και τότε ήταν που τα καπέλα των νέων Μαγίστρων... αναλήφθηκαν στα ουράνια!!!

5 comments:

Anonymous said...

Πραγματικά πολύ σημαντική στιγμή και για τον ίδιο και για την οικογένεια. Συγχαρητήρια και καλή σταδιοδρομία. Να τον χαίρεστε και να έχει πάντα επιτυχίες !

Serafim said...

Sygxarntnria polla!!!!
Ate kai me to kalo to PhD twra.

P. Kapodistrias said...

Ολόθερμα συγχαρητήρια! Χειροκροτούμε μαζί σας! Και σε ανώτερα!!!

Α. Παπαγιάννης said...

Εύγε στον Μίμη, και πάντα επιτυχίες, και να είστε καλά να τον καμαρώνετε, και να τιμά την πατρίδα του.
Παράπλευρο σχόλιο: Ακριβώς έτσι γίνονται και στη Ελλάδα οι παρόμοιες τελετές: το γενικό πρόσταγμα έχουν οι... φωτογράφοι, ενώ οι υποψήφιοι φορούν ό,τι έπιασε το χέρι τους από τη ντουλάπα.

Anonymous said...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.
Π.ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΤΡΑ