Sunday 12 December 2010

Επικαιρότητα του Απ. Παύλου

Η έγκριτη εφημερίδα «The Times» του Λονδίνου είναι βέβαια γνωστή σε όλους. Είναι καθημερινή και με μεγάλη κυκλοφορία στην Αγγλία και διεθνώς. Κάθε Σάββατο έχει σταθερά αφιερωμένη μία από τις τελευταίες σελίδες της (κάποτε και περισσότερες από μία) σε θρησκευτικά θέματα.

Στο χθεσινό της φύλλο, στις θρησκευτικές αυτές σελίδες, είχε μεταξύ άλλων κι ένα άρθρο γραμμένο από τον Αγγλικανό Επίσκοπο του Γιβραλτάρ Geoffrey Rowell, τακτικό συνεργάτη της στήλης. Στο άρθρο αυτό ο εν λόγω Επίσκοπος, με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα, όπου συνόδευε τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο του Κάντερμπουρι στην πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα μας, αναφέρεται στο διαχρονικό μήνυμα του Απ. Παύλου, ο οποίος είχε περάσει από την Αθήνα και είχε συναντήσει εκεί τον βωμό που ήταν αφιερωμένος «Στον άγνωστο θεό». Πάνω σ’ αυτή του την ανακάλυψη είχε βασίσει το κήρυγμά του στους Αθηναίους της εποχής εκείνης.

Επικαιροποιώντας το δικό του μήνυμα ο Αγγλικανός Επίσκοπος λέει χαρακτηριστικά πως «Ο άγνωστος θεός τον οποίο εμείς ποθούμε να βρούμε είναι ο Θεός που κρύβει τον εαυτό Του στο εύθραυστο μωρό που γεννήθηκε σ’ ένα εξώσπιτο...».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρθρογράφος αναφέρεται κολακευτικά στην Εκκλησία της Ελλάδος, λέγοντας πως επισκέφθηκαν -με την Αγγλικανική αντιπροσωπεία- δραστήριες Ενορίες των Αθηνών, το Κέντρο Βιοηθικής, αλλά και την «Εκκλησία εν τη Οδώ», όπου η Αρχιεπισκοπή και ο Δήμος των Αθηναίων προσφέρουν φαγητό σε πληθώρα μεταναστών, αστέγων και ανασφάλιστων ανθρώπων σε καθημερινή βάση.

2 comments:

Α. Παπαγιάννης said...

Ενδιαφέρον κείμενο. Μακάρι να έχει ευρύτερη αποδοχή από τους αγγλικανούς, που δείχνουν να ταλαιπωρούνται με πολλούς αυτοσχεδιασμούς στην ερμηνεία της Γραφής.

Anastasios said...

@ Α. Παπαγιάννης,

Χάρηκα που σου άρεσε. Κι εμένα μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Κατάφερε σε ένα μικρό κείμενο να κάνει χρήση Α.Γ. (Π.Δ. + Κ.Δ.), Ιερής Παράδοσης και της Πατερικής Θεολογίας, συνδέοντάς τα και με την σύγχρονη εποχή και βέβαια με την Ελλάδα και την Ορθοδοξία.