Thursday 2 December 2010

Christmas Carols

Σε λίγες εβδομάδες έρχονται τα Χριστούγεννα, εορτή η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες της Χριστιανοσύνης. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος την ονομάζει «Μητρόπολη πασών των Εορτών».
Σε όλα τα μέρη του κόσμου εορτάζεται με μεγαλοπρέπεια, εκκλησιαστική κυρίως, αλλά και κοινωνική. Εκτός από τις Ιερές Ακολουθίες, που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στους χριστιανικούς ναούς, πολλά είναι επίσης και τα έθιμα, που διανθίζουν την εορτή με ιδιαίτερο χρώμα και χάρη. Στην Αγγλία, πολλές εβδομάδες πριν την εορτή, ψάλλονται τα παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα, όχι μόνο σε ναούς και σπίτια, αλλά και σε πάρκα, σε δρόμους, σε πλατείες, έξω από το σούπερ-μάρκετ κ.α.


Στη μικρή αλλά όμορφη επαρχιακή πόλη Beaconsfield (που βρίσκεται μεταξύ Λονδίνου και Οξφόρδης) παρακολουθήσαμε πρόσφατα μια τέτοια μικρή συναυλία, που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Αγγλικανικού Ναού της Παναγίας και των Αγ. Πάντων. Δυστυχώς το κρύο ήταν ανυπόφορο και δεν μας επέτρεψε να δούμε και να ακούσουμε ολόκληρο το πρόγραμμα. Αλλά τουλάχιστον λάβαμε μια μικρή γεύση.

4 comments:

logia said...

Αχ ωραία
μύρισαν Χριστούγεννα

Anastasios said...

@ logia,

Xιόνια, Κάλαντα, Κάρτες... όλα προς τα εκεί μας κατευθύνουν!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Πολύ εορταστικό το κλίμα... καιρός εξάλλου να διώξουμε λίγο την κατήφεια...

ΚΑΛΟ και ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΜΗΝΑ!!!

Μετ' ασπασμών τε και εναγκαλισμών

Anastasios said...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ,

Καλό μήνα, καλές γιορτές!

Τέτοιες εποχές το μυαλό είναι στην Πατρίδα!