Wednesday 8 December 2010

X’mas lights or winter lights


Χριστούγεννα στην Αγγλία


Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύ συζήτηση γύρω από το πραγματικό γεγονός της αλλαγής νοοτροπίας στην Αγγλία, όσον αφορά την εορτή και τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Τις προηγούμενες ημέρες δημοσιοποιήθηκαν, σε διάφορες ημερήσιες εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας στην Αγγλία, οι απόψεις επί του θέματος του προηγούμενου Αγγλικανού Αρχιεπισκόπου του Κάντερμπουρι Δρος Γεωργίου Carey (1991-2002). Ο πρώην Αρχιεπίσκοπος αναφέρεται με καυστικό τρόπο στη νέα νοοτροπία που φαίνεται να διαμορφώνεται στην Αγγλία, με γνώμονα την σωστή πολιτικά συμπεριφορά, κυρίως για τον «φόβο των Ιουδαίων» (διάβαζε μουσουλμάνων).

Ο Δρ. Carey ασκεί κριτική στη στάση που ακολουθείται τελευταία, σχετικά με τον εορτασμό των Χριστουγέννων, που από πάντα θεωρούνταν η μεγαλύτερη εορτή του δυτικο-χριστιανικού εορτολογίου. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η Βρετανία ντρέπεται για τα Χριστούγεννα», «οι χριστουγεννιάτικες κάρτες λογοκρίνονται», «οι χριστουγεννιάτικες εορτές των σχολείων δεν περιέχουν χριστιανικά στοιχεία», «ο καθιερωμένος χριστουγεννιάτικος στολισμός δεν ακολουθείται πια, σε μια προσπάθεια να διωχθεί από το ημερολόγιο η εορτή των Χριστουγέννων», «οι χριστουγεννιάτικες κάρτες περιέχουν “εποχιακές ευχές”», «τα κατά τόπους δημαρχεία ανάβουν “χειμερινά φώτα” κι όχι “χριστουγεννιάτικα φώτα”».

Και κατέληξε λέγοντας πως: «Πλημμυρίσαμε από αποδείξεις τα τελευταία χρόνια. Ένα νέο κλίμα αναπτύσσεται, που είναι εχθρικό απέναντι στις παραδόσεις και την ιστορία της πατρίδας μας. Η τάση αυτή είναι μέρος μιας ευρύτερης επίθεσης κατά της χριστιανικής πίστης».

Κρίμα!

No comments: