Monday 27 December 2010

Εγκαίνια της Μεγάλης Εκκλησίας

Σήμερα, στην εθνική και θρησκευτική μας Παράδοση, θυμόμαστε τα πρώτα Εγκαίνια της ονομαζομένης Μεγάλης Εκκλησίας, του Πατριαρχικού και Αυτοκρατορικού Ναού της του Θεού Σοφίας, στη Βασιλεύουσα Πόλη. Αυτά πραγματοποιήθηκαν στις 27 Δεκεμβρίου του 537 μ.Χ., επί Πατριάρχου Μηνά.

Υπενθυμίζουμε ότι αρχιτέκτονες του σπουδαίου αυτού Ναού ήταν ο Ανθέμιος από τις Τράλλεις και ο Ισίδωρος από τη Μίλητο. Οι εργασίες κράτησαν πέντε χρόνια και δέκα μήνες. Το κόστος υπολογίζεται σε 160 τόνους χρυσό.

Σύμφωνα με τον ιστορικό και χρονογράφο Θεοφάνη ο Ιουστινιανός, συνοδευόμενος από τη Θεοδώρα και τους Άρχοντες, και ακολουθούμενος από το λαό, μετέβη πεζός από το Ναό της Αγίας Αναστασίας στην Αγία Σοφία. Ο Πατριάρχης τον πήρε από το χέρι και τον οδήγησε μέσα στη Μεγάλη Εκκλησία από την κεντρική - αυτοκρατορική πύλη. Εκεί τον συνόδεψε μόνο η Θεοδώρα.

Γεμάτος από χαρά για την εκπλήρωση του ονείρου του, άφησε το χέρι του Πατριάρχη, έτρεξε μόνος του προς το κέντρο του Ναού, εκεί που ήταν ο άμβωνας, σήκωσε τα χέρια προς τον ουρανό και είπε την περίφημη εκείνη φράση: «Δόξα τω Θεώ τω καταξιώσαντί με τοιούτον έργον επιτελέσαι. Νενίκηκά σε Σολομών»!

Δέκα πέντε ημέρες γιόρταζε η Πόλη τα Εγκαίνια και λόγω της μεγάλης χαράς 130 τόνοι σταριού μοιράσθηκαν στους φτωχούς κατοίκους της.

Μετά την πτώση του τρούλου το 558, και αφού συμπληρώθηκαν οι επισκευές από τον Ισίδωρο τον Νεώτερο, πραγματοποιήθηκαν τα δεύτερα Εγκαίνια της Αγίας Σοφίας στις 24 Δεκεμβρίου του 563 επί Πατριάρχου Ευτυχίου. Τότε ο Ιουστινιανός ήταν 81 ετών. Αυτή η σημαντική επέτειος των δεύτερων Εγκαινίων έχει ενταχθεί και στο Εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας και μνημονεύεται κάθε χρόνο την προ-Παραμονή των Χριστουγέννων.

No comments: