Sunday 2 January 2011

The King James Bible

Ανήμερα τα Χριστούγεννα κάθε χρόνο, την ίδια ώρα, 3.00 μ.μ., η Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ απευθύνει εόρτιο χαιρετισμό προς τα έθνη της Κοινοπολιτείας. Το έθιμο αυτό ξεκίνησε το 1932, με την ραδιοφωνική μετάδοση του μηνύματος από τον τότε μονάρχη Βασιλέα Γεώργιο Ε΄. Κατά τα πρόσφατα Χριστούγεννα τον χαιρετισμό της η Βασίλισσα αφιέρωσε στην 400η επέτειο από την έκδοση της Αγγλικής Βίβλου του Βασιλέα Ιακώβου (The King James Bible), η οποία εορτάζεται φέτος, το 2011.

Το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος του Canterbury, Dr Rowan Williams, αφιέρωσε επίσης στην ίδια επέτειο. Διαφημίζοντας στην ιστοσελίδα του το BBC το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου, ανέφερε πως η χρονιά ολόκληρη θα είναι επετειακή, κι επίσης πως η εν λόγω Βίβλος είναι «ένα από τα σπουδαιότερα βιβλία στην ιστορία της ανθρωπότητας» (προφανώς εννοεί τη συγκεκριμένη έκδοση κι όχι την Αγία Γραφή γενικά ως κείμενο). Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος λέει πως «αυτή η έκδοση της Βίβλου για πολλούς λόγους εισήλθε μέσα στη ζωή και τη νοοτροπία (bloodstream) των ανθρώπων αυτής της χώρας» (εννοεί της Αγγλίας), κι επίσης πως «κατά την φετινή επέτειο θα πρέπει να εξυμνήσουμε την καταπληκτική προσφορά που έγινε από αυτό το βιβλίο πριν από 400 χρόνια».

Το Πρωτοχρονιάτικο φύλλο της έγκριτης εφημερίδας «The Times» του Λονδίνου, είχε ένα ενδιαφέρον άρθρο στη σελ. 71, αφιερωμένο στο ίδιο θέμα. Μάλιστα το άρθρο αυτό τελειώνει με τη φράση του γνωστού άθεου Καθηγητή της Οξφόρδης Richard Dawkins, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά για την Βίβλο του Βασιλέα Ιακώβου πως «Το να μην γνωρίζεις την εν λόγω Βίβλο σημαίνει πως είσαι, κατά κάποιο τρόπο, βάρβαρος».

Σκέπτομαι πως κατά την φετινή χρονιά θα έχουμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε και πάλι με την σπουδαία αυτή Αγγλική Αγία Γραφή, για τούτο της αφιερώνουμε και ειδική ετικέτα.

1 comment:

Παναγιώτης Τελεβάντος said...

Τι απίστευτα λέγει πάλιν ο Αγγλικανός Πριμάτος; Δεν έχει το Θεό του ο άνθρωπος!