Wednesday 12 January 2011

Θεοφάνεια στη Μονή Ρίλας

Η επίσημη εξωτερική ανταποκρίτρια του ιστολογίου μας Dott. Φωτεινή Μπαλή επισκέφθηκε πρόσφατα την ομόδοξη Βουλγαρία και μας έστειλε πολύ ωραίες φωτογραφίες με το παραπάνω θέμα.

Η ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έκανα ένα πενθήμερο στην Βουλγαρία, μετά την Πρωτοχρονιά, και είχα την χαρά να εορτάσω τα Θεοφάνεια στη Μονή Ρίλας, απ’ όπου και σας στέλνω και φωτογραφίες από τη κατάδυση του Σταυρού. Με συγκίνησε το πάθος και ο ενθουσιασμός των νέων της περιοχής να βουτήξουν στα παγωμένα νερά!!! Ήτανε πολύ δυνατή εμπειρία!»

Αξίζει οπωσδήποτε να αναφέρουμε και λίγα ιστορικά στοιχεία για τη Μονή Ρίλας (Рилски манастир, Rilski manastir), η οποία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη και είναι η μεγαλύτερη και πιο φημισμένη Μονή στη Βουλγαρία.

Βρίσκεται στα Όρη Ρίλα, σε υψόμετρο 1147 μ., 117 χιλ. Νότια της Σόφιας. Ολόκληρο το συγκρότημα της Μονής καταλαμβάνει μια έκταση 8.800 τετρ. Μέτρων και αποτελείται από μια μονόκλιτη βασιλική, κελιά όπου μένουν οι μοναχοί κι έναν πύργο.

Το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 10ο αι. και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πολιτισμικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της Βουλγαρίας και γενικώτερα των Βαλκανίων.

Το 1976 ανακηρύχθηκε εθνικό ιστορικό μνημείο της Βουλγαρίας και το 1983 χαρακτηρίστηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Από το 1991 υπάγεται κατ’ ευθείαν στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Βουλγαρίας.

No comments: