Wednesday 20 April 2011

Τροπάριο της Κασσιανής

Πριν από λίγες ώρες (Μεγ. Τρίτη εσπέρας) είχαμε την ωραία ευκαιρία να απολαύσουμε μοναδικές στιγμές κατάνυξης και βυζαντινής μουσικής πανδαισίας και εκκλησιαστικής ψαλμωδίας, όταν στον Ιερό Ναό Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής ΒΔ Λονδίνου ακούσαμε τον Πρωτοψάλτη Ανδρέα Καζαμία να ψάλλει το παραδοσιακό Τροπάριο της Κασσιανής.




Τον Πρωτοψάλτη συνόδευσε και ισοκράτησε ο Λαμπαδάριος του Ναού και Διευθυντής της Κοινοτικής Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Δρ. Παναγιώτης Προκοπίου, όπως επίσης και ο Ιεροψάλτης Χαράλαμπος Σάββα.


Το έχει βέβαια η ημέρα, ή η βραδιά καλύτερα, να ψάλλεται το συγκινητικό αυτό τροπάριο, του οποίου το κύριο θέμα είναι η μετάνοια και η επιστροφή στους κόλπους της Ουράνιας Βασιλείας.



«...Αμαρτιών μου τα πλήθη και κριμάτων σου αβύσσους τις εξιχνιάσει, ψυχοσώστα Σωτήρ μου; Μη με την σην δούλην παρίδης, ο αμέτρητον έχων το έλεος»!



Ας ευχηθούμαι να είμαστε καλά και του χρόνου να ξανακούσουμε το υπέροχο αυτό Τροπάριο της Κασσιανής, που μας φέρνει πάντα στο νου μνήμες Άνοιξης και ανθοφορίας, μνήμες Πατρίδας και δεσμών οικογενειακών, μνήμες από ένα χαμένο Παράδεισο, που αγωνιζόμαστε με νοσταλγία και λαχτάρα να επανακτήσουμε.

No comments: