Saturday, 30 June 2012

Ημερίδα για τον Ανατολικό Χριστιανισμό

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα Θεολογική Ημερίδα οργανώθηκε την Τετάρτη 27η Ιουνίου, από το Κέντρο Ανατολικού Χριστιανισμού στο Ρ/Καθολικό Κολέγιο Heythrop του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Θέμα της Ημερίδας ήταν: «Ανατολικός Χριστιανισμός: νεώτερες και σύγχρονες τάσεις στη θεολογική και πολιτική σκέψη» (Eastern Christianity: modern and contemporary trends in theological and political thought).

Στη διάρκεια της Ημερίδας συζητήθηκαν διάφορα ενδιαφέροντα θέματα της σύγχρονης θεολογικής και πολιτικής σκέψης, τα οποία άπτονται της Παράδοσης και της ζωής του Ανατολικού Χριστιανισμού. Πιο συγκεκριμένα έγινε αναφορά σε θέματα, όπως «Ελληνορθόδοξες σκέψεις για την οικονομία», «Σχέσεις Ορθοδόξων - Αγγλικανών», «Παλαιστινιακή Χριστιανική Θεολογία της Απελευθέρωσης», «Σχέσεις Ορθοδόξων - Ρ/Καθολικών και Ανατολική Χριστιανική σκέψη στη Μέση Ανατολή».

Ένα σημείο που εξετάσθηκε αρκετά ήταν ο αγώνας που κάνει ο Χριστιανισμός σήμερα για να ανακαλύψει και να καθορίσει μια πολιτική στάση μέσα στο σύγχρονο κόσμο. Ο Καθ. Anthony O'Mahony ανέφερε χαρακτηριστικά πως η σημερινή Ευρωπαϊκή ταυτότητα χαρακτηρίζεται από τις σχέσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η συνάντηση των Χριστιανών σε Οικουμενικό επίπεδο είναι ένα πολιτικό θέμα, το οποίο έχει μεγάλη επιρροή στη σύγχρονη Ευρώπη.

Ο Richard Sudworth ομίλησε κυρίως για τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο Rowan Williams και μεταξύ άλλων ανέφερε και μια εντυπωσιακά ενδιαφέρουσα φράση του πρόσφατα θανόντος Αγγλικανικού Ιερέα Donald Allchin, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως ο «Rowan Williams είναι ένας Ορθόδοξος με Αγγλικανική μορφή»!

Ο Δημήτρης Περδικάκης εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ανταποκριθεί κι έχει αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση της Ελλάδος. Υποστήριξε δε, ότι η σύγχρονη Ελλάδα έχει μετατραπεί σε προτεκτοράτο και σε πεδίο δοκιμασίας, με σκοπό την κατάλυση της δημοκρατίας και τη δημιουργία μιας μετα-δημοκρατικής πολιτείας. Η πνευματική κρίση σχετίζεται με την τρέχουσα οικονομική κρίση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς. Ο ίδιος, ενώ παραδέχθηκε πως η Εκκλησία της Ελλάδος βοηθά πολύ τον δοκιμαζόμενο λαό με την προσφορά χιλιάδων μερίδων φαγητού καθημερινά, πιστεύει πως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος θα πρέπει να λάβει κριτική στάση απέναντι στα ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία και θα πρέπει επίσης να προσφέρει θεολογική ερμηνεία της κρίσης.

Ο Καθ. Γεράσιμος Μακρής, του Πάντειου Πανεπιστημίου, ο οποίος είναι Έλληνας Ευαγγελικός Χριστιανός, προσέφερε μια ερμηνεία της παρούσας κρίσης από τη θεολογική πλευρά των Ευαγγελικών. Επεσήμανε ότι η ελληνική κοινωνία δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση. Θεωρεί, επίσης, πως υπάρχει μια σύγκρουση θρησκευτικών πολιτισμών μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας, πράγμα το οποίο δημιουργεί κάποια προβλήματα για τους Έλληνες Ευαγγελικούς. Όμως υπογράμμισε και το γεγονός ότι τα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα δημιουργήθηκαν από το καπιταλιστικό σύστημα.

Κατόπιν εξετάσθηκε η πολιτική πτυχή των διαχριστιανικών σχέσεων, μέσα από τις παρουσιάσεις που έγιναν με θέματα σχετικά με την Ορθόδοξη Εκκλησία και την Παλαιστινιακή Χριστιανική ταυτότητα, με τον Γαλλο-Ρώσσο Ορθόδοξο Olivier Clement, επίσης δε σχετικά με την Ρωσσική Ορθόδοξη Εκκλησία, το Ισλάμ και την Γεωργιανή Εκκλησία.

Η Ημερίδα αυτή και όλες οι σχετικές συναντήσεις έχουν οπωσδήποτε μεγάλη αξία και σημασία, γιατί φέρνουν σε κοντύτερη επικοινωνία Χριστιανούς από την Ανατολή και τη Δύση, ενώ η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους συμβάλλει στην αποφυγή της αποξένωσης και στη σταδιακή υπέρβαση των όποιων εμποδίων, στο δρόμο που οδηγεί προς την πολυπόθητη ενότητα των Χριστιανών.

Δημήτρη Σαλαπάτα
Θεολόγου - Διεθνολόγου

No comments: