Saturday 9 June 2012

Τριαντάφυλλα Καλαμπάκας

          Η Καλαμπάκα, η επονομαζόμενη ως «Μύκονος της Κεντρικής Ελλάδας», είναι κωμόπολη του Νομού Τρικάλων και πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου. Είναι χτισμένη δίπλα στους ιστορικούς και ιερούς βράχους των Μετεώρων, ενώ κοντά της περνάει ο Πηνειός ποταμός.


Η λέξη Καλαμπάκα είναι τούρκικη -σημαίνει «ισχυρό φρούριο»- και ισχύει ως ονομασία τους τελευταίους 6-7 αιώνες. Ο πληθυσμός της σήμερα ανέρχεται σε 21.280 κατοίκους (Απογραφή 2011). Κάθε χρόνο την επισκέπτονται περισσότεροι από 2.000.000 τουρίστες.


Στην πρόσφατη επίσκεψή μας εκεί μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση τα πολύ όμορφα τριαντάφυλλα. Το σχήμα τους, η φυσική τους ωραιότητα και η υπέροχη μυρωδιά τους τα έκαναν ιδιαίτερα ελκυστικά.


Οι ασχολούμενοι με τη σημειολογία των λουλουδιών και άλλων στοιχείων της ζωής, μας μεταφέρουν ότι τα τριαντάφυλλα είναι ξεχωριστά λουλούδια που κρύβουν πολλούς συμβολισμούς, κυρίως σχετιζόμενους με την αγάπη και τον έρωτα.


Έτσι, λοιπόν, τα κόκκινα τριαντάφυλλα εκφράζουν την αληθινή αγάπη, τον σεβασμό, την δύναμη και το πάθος, τα πράσινα τριαντάφυλλα είναι σύμβολα της αρμονίας και γονιμότητας, τα λευκά τριαντάφυλλα αντιπροσωπεύουν την αθωότητα, ενώ τα κίτρινα τριαντάφυλλα θυμίζουν τον ήλιο και μεταφέρουν το μήνυμα της αφθονίας, συμβολίζοντας την ζεστασιά, την φιλία και την τρυφερότητα. Τέλος, τα ροζ τριαντάφυλλα αντιπροσωπεύουν τρυφερά συναισθήματα, όπως η χαρά, η ευχαρίστηση και ο θαυμασμός.

No comments: