Tuesday 26 June 2012

Έλληνες στο Πεκίνο

Όπως είναι γνωστό Έλληνες βρίσκονται σε όλα τα σημεία του πλανήτη. Έχει σωστά ειπωθεί πως όποια πέτρα και να σηκώσεις θα βρεις από κάτω έναν Έλληνα. Από αρχαιοτάτων χρόνων οι Έλληνες ήταν ταξιδευτές, ναυτικοί, έμποροι και γενικά τους άρεσε να μετακινούνται και να γνωρίζουν χώρες, πολιτισμούς και ανθρώπους.

Στη μακρινή Κίνα, η οποία βρίσκεται 8 ώρες μπροστά το χειμώνα και 7 ώρες μπροστά το καλοκαίρι, σε σχέση με το Λονδίνο, υπάρχουν περίπου 100 Έλληνες που κατοικούν σε διάφορες πόλεις της μεγάλης αυτής χώρας, όπως στο Πεκίνο, στη Σαγκάη, τη Ντάλιεν, το Κάντον και το Χονγκ Κονγκ. Στο Πεκίνο έχουμε βέβαια και την Ελληνική Πρεσβεία, με επικεφαλής τον Πρέσβυ κ. Θεόδωρο Γεωργακέλο. Η Πρεσβεία μας έχει περίπου δέκα Έλληνες υπαλλήλους και αρκετούς Κινέζους.

Από φίλο που κατοικεί μόνιμα στο Πεκίνο πληροφορούμαι ότι οι Έλληνες είναι σκορπισμένοι κι επειδή δεν υπάρχει κάτι κεντρικό που να τους ενώνει δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Οι περισσότεροι Έλληνες είναι φοιτητές, που έχουν πάει στην Κίνα για να μάθουν τη γλώσσα. Άλλοι ασχολούνται με τα ναυτιλιακά, άλλοι με το εμπόριο κι άλλοι εργάζονται σε μεγάλες εταιρείες.

Δεν είναι οργανωμένοι σε Εκκλησιαστική Κοινότητα και Ελληνορθόδοξος Ιερέας έχει να λειτουργήσει στο Πεκίνο απο το 2005. Οι Ρώσσοι έχουν ένα μικρό παρεκκλήσι στην τεράστια πρεσβεία τους, αλλά δεν έχουν Θεία Λειτουργία σε τακτικά χρονικά διαστήματα κι όταν έχουν είναι με πρόσκληση (εκτός από το Πάσχα και τα Χριστούγεννα). Ο Ιερέας τους έρχεται από το Χονγκ Κονγκ. Μια φορά, τα τελευταία χρόνια, μαζεύτηκαν όλοι οι Ορθόδοξοι του Πεκίνου σε ένα Ρ/Καθολικό εκκλησάκι, και μαζί τους βρέθηκαν και κάποιοι Κινέζοι Ορθόδοξοι. Όλοι μαζί ήταν γύρω στα 100 άτομα. Χωρίς ιερέα όμως.

Ένας σημαντικός Έλληνας που είχε περάσει από το Πεκίνο ήταν ο κ. Φλώρος Σιγάλας, Φιλόλογος, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ιεροψάλτης. Οι Έλληνες του Πεκίνου τον θυμούνται ως πολύ καλό και σοβαρό κύριο, και σπάνιο άνθρωπο. Δίδαξε Ελληνικά στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου για μερικά χρόνια.

Μια άλλη σημαντική παρουσία Έλληνα σήμερα στο Πεκίνο είναι ο κ. Βαγγέλης Γιαννάκαρος, ο οποίος έχει ιδρύσει τρία εστιατόρια στην περιοχή Chang Ping, μία από τις πλέον πολυσύχναστες του Πεκίνου. Αυτός μιλάει ελληνικά, κινέζικα, αγγλικά και ισπανικά. Αποφοίτησε από το Thunderbird School of Global Management της Αμερικής, απ’ όπου έχει πάρει και MBA. Σπούδασε στο Πεκίνο Κινεζική Φιλολογία, ενώ έχει πάρει υποτροφίες από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, το Ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης» και το Thunderbird. Από το 1987 έως το 1990 εργάστηκε στην ελληνική πρεσβεία του Πεκίνου. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της εταιρείας Eisenberg Group of Companies, διευθυντής managing του Economist Group και γενικός μάνατζερ της Intracom / Intralot στην Κίνα. Από το 2007 είναι πρόεδρος της Beijing Argo Food Co, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Beijing Wanluxi Trading και εκπρόσωπος της Ναυτιλιακής Εταιρείας Elmira Shipping and Trading SA.

No comments: