Tuesday 5 March 2013

Εκπαιδευτικό Συνέδριο στο Λονδίνο


Πραγματοποιήθηκε προχθές Κυριακή 3η Μαρτίου τ.έ., στους χώρους της Κοινότητας του Αποστόλου Βαρνάβα, Wood Green Βορείου Λονδίνου, Εκπαιδευτικό Συνέδριο που οργάνωσε ο «Ενιαίος Φορέας Ελληνικής Παροικιακής Εκπαίδευσης» (ΕΦΕΠΕ) Ηνωμένου Βασιλείου.

Θέμα του Συνεδρίου ήταν «Τό μέλλον του Ελληνικού Σχολείου της Αποδημίας Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας».

Η Φιλόλογος Εύα Τσικριτζή και ο Θεολόγος - Φιλόλογος Μανώλης Δάφκος, οι οποίοι έλαβαν μέρος εκπροσωπώντας το Ελληνικό Κολέγιο Αγ. Παντελεήμονος ΒΔ Λονδίνου, ανέφεραν τα εξής:

«Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τροπαίου κ. Αθανάσιος ξεκίνησε και έκλεισε τις εργασίες του Συνεδρίου. Ακολούθησαν χαιρετισμοί (κα. Βαρβάρα Καμπουρίδου, Δρ. Ανδρούλλα 'Οθωνος Ζαχαρίου, κ. Ανδρέας Χειμώνας και κ. Νικόλαος Κ. Σκηνίτης).


'Επειτα έγινε η 1η παρουσίαση από την κα. Pascale Vassie εκπρόσωπο του Οργανισμού Στρατηγικής Υποστήριξης Παροικιακής Εκπαίδευσης στην Αγγλία - “Ένας Εθνικός Πρωταθλητής για την Αριστεία, Καινοτομία και Συνεργασία στην Παροικιακή Εκπαίδευση”.

Η 2η παρουσίαση έγινε από την κα 'Οθωνος με θέμα “Αλλαγή προς τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Εκπαίδευση” και η 3η παρουσίαση από την Δρ. Λάμπρη Τρισόκκα, Διευθύντρια του Ελληνικού Παροικιακού Σχολείου στο Coventry με θέμα “Μιλώντας μέσα από την εμπειρία”.

Η 4η παρουσίαση: “Η Μεγάλη Παιδευτική και Παιδαγωγική Αξία της Θείας Λειτουργίας και της Ορθοδόξου Εκκλησιαστικής Παράδοσης” έγινε από τον Αρχιμανδρίτη Βασίλειο Παπαβασιλείου.

Στη συνέχεια μίλησε η Υποδιευθύντρια του Ελληνορθόδοξου σχολείου Αγ. Κυπριανού κα Βασούλα Μπάρον και η κα Μαρία- Ελένη Καραολή, Πρόεδρος της Ιδρυτικής Επιτροπής, για το Ελληνορθόδοξο Σχολείο Αποστόλου Ανδρέα.

Ακολούθησε η κα Γεωργία Δουκανάρη, δασκάλα και πρώην μαθήτρια του Ελληνικού Σχολείου στο Coventry με θέμα “Από το Θρανίο στην 'Εδρα”.

'Επειτα έκανε μία εισήγηση η κα Καμπουρίδου με θέμα “Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στη Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία: Μέλλον και προοπτικές”.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο κ. Σάββας Παυλίδης, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στο Συνέδριο, παρόλα αυτά παρουσιάστηκε η εισήγηση του από μία δασκάλα. Το θέμα ήταν “Το Παρόν και το Μέλλον του Ελληνικού Παροικιακού Σχολείου: Σημερινές πραγματικότητες και επιβαλλόμενες αλλαγές”.

Στο τέλος δεν υπήρχε συζήτηση λόγω έλλειψης χρόνου. Ακούστηκαν όμως ερωτήματα και προβληματισμοί εκπαιδευτικών.

Η σκέψη που θα μπορούσε να αποτελέσει το κεντρικό μήνυμα της ημερίδας αυτής είναι η ανάγκη για αγαστή συνεργασία όλων όσων εργάζονται για το καλό της παροικιακής Ελληνορθόδοξης παιδείας, σε όποιο μετερίζι και αν βρίσκονται: είτε πρόκειται για δασκάλους, γονείς, εργαζόμενους ή συμβούλους και προϊσταμένους εκπαιδευτικών φορέων και αρχών, ιδιοκτήτες ή διευθυντές σχολείων, η προτεραιότητα πρέπει να είναι η συμπαράταξη για την εκπλήρωση κοινών οραμάτων.

Τέλος μια εκτίμηση πολλών είναι η χρησιμότητα τέτοιων ευκαιριών ενημέρωσης, επικοινωνίας και διαλόγου και η ανάγκη να επαναλαμβάνονται σε πιο συχνή βάση, με σκοπό την πνευματική αλλά και πρακτική οικοδομή όλων.

Το Συνέδριο έκλεισε με πλούσιο δείπνο προσφερόμενο από την Κοινότητα του Απ. Βαρνάβα».

No comments: