Sunday, 8 September 2013

Η εβδομάδα του «O»

Με ένα ωραίο και ολοστρόγγυλο γράμμα, το «Ο», ασχολούμαστε εδώ. Είναι το «Ο» το μικρόν, που έτσι ονομάσθηκε όμικρον, σε αντίθεση με εκείνο το «Ω» το μέγα, που ονομάσθηκε «ωμέγα»! Οι λέξεις του πολλές και πλούσιες, το γράμμα δε διαποτίζει και γλυκαίνει άπειρους λεκτικούς όρους.


ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ! Τούτος ο όρος δεν είναι μια απλή λέξη, γιατί στην ουσία κρύβει μέσα του έναν θησαυρό. Κι αυτός είναι η ίδια η ζωή της Εκκλησίας, η ζωή των πιστών που πιστεύουν, πράττουν και λατρεύουν ορθά, δηλαδή σωστά, τον Τριαδικό Θεό!

Συνοπτικά, θα την ορίζαμε ως μια μεγάλη αγκαλιά, ως οικουμενικότητα, ως μια δύναμη που μπορεί να συμπεριλαμβάνει και να μην αποκλείει, και βέβαια ως ιατρό που θεραπεύει πάσα νόσο και πάσα ασθένεια των ψυχών και των σωμάτων ημών...

Ο αξιότατος Καθηγητής μας Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, δηλώνει με έμφαση: «Όταν σκέπτομαι την Ορθοδοξία στους επόμενους αιώνες, την οραματίζομαι ανοικτή στην εξέλιξη, στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται από την επιστήμη, την τέχνη, την τεχνολογία. Η θέση της Ορθοδοξίας δεν είναι στο περιθώριο της ιστορίας αλλά στο κέντρο των κοινωνικών ζυμώσεων, στην πρωτοπορία της προόδου...»!


ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ! Αυτό είναι σαφώς ένα τεράστιο θέμα, που κανείς θα πρέπει να το προσεγγίσει λαμβάνοντας υπ’ όψη του την εθνικο-θρησκευτική του κουλτούρα, αλλιώς είναι καταδικασμένος να πελαγοδρομήσει και να μην καταλήξει σε απάνεμο λιμάνι.

Η Οικογένεια έχει από την αρχή της δημιουργίας του κόσμου την ευλογία του Θεού, η οποία επαναβεβαιώθηκε με το θαύμα του Κυρίου στο Γάμο της Κανά. Ο μέγας Πατέρας και Διδάσκαλος της Εκκλησίας Ιωάννης Χρυσόστομος έθεσε με σοφία τους σκοπούς του Γάμου και της Οικογένειας.

Στη σύγχρονη εποχή η κάθε Οικογένεια αισθάνεται πολλές πιέσεις. Το κύριο βέβαια συστατικό στοιχείο της είναι και παραμένει πάντα η θυσιαστική αγάπη, η οποία συνδέει άρρηκτα τα μέλη της και αποτελεί αφετηρία για περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο των μελών αλλά και του θεσμού αυτού καθ’ αυτού.


ΟΝΟΜΑ! Είναι αυτό που χαρακτηρίζει και ξεχωρίζει τον έναν άνθρωπο από τον άλλον. Συνδέεται επομένως άρρηκτα με το πρόσωπο, την οικογένεια, την ιστορία, τον εθνικό και τον θρησκευτικό πολιτισμό.

Σε διάφορες εποχές και κουλτούρες χρησιμοποιήθηκαν κάποιοι συγκεκριμένοι τρόποι ονοματοθεσίας, οι οποίοι ταίριαζαν με τα δεδομένα της εποχής και των αντιλήψεων των ανθρώπων.

Στην Ελληνορθόδοξη Παράδοση ένα βασικό στοιχείο είναι και τα ονομαστήρια, ή ο εορτασμός της ονομαστικής εορτής. Αυτό έχει ιδιαίτερη εκκλησιαστική και κοινωνική σημασία, σε αντίθεση με τα γενέθλια, που θεωρούνται κυρίως ατομική εορτή, χωρίς κάποια ξεχωριστή σημασία και αξία για τον κοινωνικό περίγυρο!


ΟΝΕΙΡΑ! Πώς θα μπορούσαμε να πορευόμαστε στο «Ο» και να μην αναφερόμασταν στα Όνειρα; Ο Καρυωτάκης μας προσκαλεί ικετευτικά: «Έλα στο ταξίδι των ονείρων»! Ο ποιητής, που βίωνε τη σκληρή πραγματικότητα της εποχής του, ήξερε καλά πόσο μεγάλη σημασία έχουν τα Όνειρα για τον άνθρωπο.

Ο Schiller μας προτρέπει, ''τόλμα να πλανάς τον εαυτό σου και όνειρα να πλέκεις''! Και ποιός είναι πραγματικά αυτός που δεν έχει πλέξει Όνειρα στη ζωή του!

Θεωρώ πως η μεγάλη αξία των Ονείρων αποτυπώνεται στη μικρή αλλά μεγάλη αυτή φράση του Vincent Van Gogh «ζωγραφίζω αυτό που ονειρεύομαι»! Από αυτή και μόνο τη σκέψη καταλαβαίνει κανείς πόσος πραγματικά πλούτος κρύβεται στη ψυχή του ανθρώπου!


ΟΥΡΑΝΟΣ! Αυτός κι αν είναι σημαντικός όρος! Απασχολεί και ενδιαφέρει πολλές και ποικίλες επιστήμες, αλλά και τη μεταφυσική. Η Θεολογία, η Αστρονομία, αλλά και η Μυθολογία, η Ποίηση και η Φιλοσοφία ενδιαφέρονται να μιλήσουν περί αυτού, να τον αναλύσουν, να τον συνδέσουν με άλλες έννοιες, και φυσικά να τον υμνήσουν...

Ακόμα και ο ίδιος ο Κύριος τον συμπεριέλαβε στην γνωστή Κυριακή Προσευχή Του και στην αρχική φράση «Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς Οὐρανοῖς»! Σχολιάζοντας τη λέξη μας ο αγαπητός και πολυσέβαστος Καθηγητής μου Γεώργιος Πατρώνος αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η έκφραση “ἐν τοῖς Οὐρανοῖς” δεν έχει ως σκοπό να δημιουργήσει την αίσθηση ενός απόμακρου, απροσπέλαστου στην κοινωνία και “ξένου” προς εμάς Θεού, αλλά ενός “ουράνιου Θεού” που γίνεται οικείος, φίλος και πατέρας. Μια ουράνια, θερμή παρουσία δίπλα μας, με ανοιχτή την αγκάλη και την οικία έτοιμη να δεχθεί την επιστροφή μας στον Θεό Πατέρα».


ΟΥΑΛΙΑ! Η αγαπημένη αυτή περιοχή είναι μια από τις τέσσερεις χώρες που συγκροτούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει πληθυσμό 3.063.456 κατοίκους. Οι επίσημες γλώσσες είναι τα Αγγλικά και τα Ουαλικά. Το Κάρντιφ είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Ουαλίας. Βρίσκεται στη νότια ακτή του Πριγκηπάτου και κατοικείται από 325.000 ανθρώπους. Προστάτης άγιος της Ουαλίας είναι ο Άγιος Δαβίδ, ο οποίος εορτάζεται την 1η Μαρτίου.

Η Ουαλία είναι μια περιοχή με παραδοσιακές αρχές, ήθη και έθιμα. Οι ντόπιοι κάτοικοί της μοιάζουν πολύ με εμάς τους Έλληνες, στον ανοικτό τρόπο ζωής, στη φιλοξενία, στην εγκαρδιότητα, στην έμφαση που δίνουν στην οικογένεια, στη μουσική κ.λ.π.

Όταν πρωτοήλθαμε στη Βρετανία διορίσθηκα Εφημέριος στην ιστορική Ελληνική Κοινότητα του Αγ. Νικολάου στο Κάρντιφ της Νότιας Ουαλίας. Εκεί ζήσαμε 6 ολόκληρα χρόνια, εκεί γεννήθηκε ο δευτερότοκος γιός μας κι εκεί πραγματοποίησα μεταπτυχιακές σπουδές και δίδαξα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στον Ελληνισμό της Νότιας Ουαλίας αφιέρωσα κι ένα βιβλίο μου 250 σελίδων! Ένα μέρος της ψυχής μου έχει μείνει για πάντα εκεί!


ΟΙΝΟΣ! Ένα πανάρχαιο ποτό που παράγεται από τη ζύμωση του χυμού καρπών της φύσης, κυρίως σταφυλιών. Έχει την ιδιότητα και δυνατότητα να προσφέρει στον άνθρωπο ευδιαθεσία και ευχάριστη διάθεση. Εξ ου και το αγιογραφικό χωρίο «Οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου» (Ψαλμ. 103, 15).

Με τη μητέρα μου καταγόμενη από την οινοπαραγωγό περιοχή της Νεμέας είχα την ευκαιρία από μικρός να δω, να βιώσω, να μελετήσω όλες τις φάσεις της παραγωγής του Οίνου, ακόμα και να «πατήσω» σταφύλια σε παλιό πατητήρι! Μπορεί σήμερα να πίνω πολύ λίγο κρασί, όμως αναγνωρίζω τη μεγάλη αξία του για τον ελληνικό και τον παγκόσμιο πολιτισμό.


Ο Οίνος απέκτησε βέβαια και τη μέγιστη ιερότητα, όταν υιοθετήθηκε από τον Κύριό μας, για να τοποθετηθεί πάνω στην Αγία Τράπεζα της Εκκλησίας μας και να αποτελέσει το ένα από τα δύο υλικά στοιχεία της Θείας Κοινωνίας, που με τον Καθαγιασμό μεταβάλλεται σε Αίμα Χριστού!

No comments: