Thursday 5 September 2013

Ελληνική Κοινότητα Margate

Η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην πανέμορφη πόλη Margate της Ανατολικής Αγγλίας, βρίσκεται στην περιοχή του Kent, η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως ο «Κήπος της Αγγλίας»!


Η Κοινότητα ιδρύθηκε το 1964. Ελληνική παρουσία είχε βέβαια καταγραφεί στην περιοχή από πολλές δεκαετίες ενωρίτερα. Τα περισσότερα μέλη της Κοινότητας προέρχονται από τη μαρτυρική και εσταυρωμένη Μεγαλόνησο Κύπρο.


Ο Ιερός Ναός της Κοινότητας είναι ιδιόκτητος και εγκαινιάσθηκε στις 23 Μαρτίου 1969, από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων & Μεγ. Βρετανίας Αθηναγόρα. Στο Ναό φυλάσσεται κι ένα ιερό κειμήλιο, που είναι ένας μικρός Τίμιος Σταυρός, τον οποίο είχε σκαλίσει με τα ίδια του τα χέρια ο Αγιορείτης π. Παΐσιος!


Εκτός από τον Ιερό Ναό, η Κοινότητα έχει στην ιδιοκτησία της Πρεσβυτερείο, για τον εκάστοτε Ιερέα και Κοινοτική Αίθουσα, που λειτουργεί ως ελληνική ταβέρνα.

Όπως κάθε Ελληνική Κοινότητα στη Διασπορά, έτσι και η Ελληνική Κοινότητα στο Margate, έχει και δικό της Ελληνικό Σχολείο, στο οποίο διδάσκονται τα Ελληνόπουλα της περιοχής την ελληνική γλώσσα και τον πλουσιότατο πολιτισμό μας.


Ο πρώτος Εφημέριος της Κοινότητας ήταν ο Αρχιμ. Σωφρόνιος Παπαδόπουλος. Ακολούθησαν αρκετοί, σπουδαίοι και αφοσιωμένοι κληρικοί.


Ο σημερινός Ιερατικώς Προϊστάμενος είναι ο εξαίρετος άνθρωπος και κληρικός, καλλιφωνότατος και φιλικότατος προς όλους, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Βησσαρίων Κοκλιώτης, ο οποίος προΐσταται με δυναμισμό, με επιμέλεια και με ανθρωπιά όλων των σημαντικών δραστηριοτήτων της Κοινότητας.


Μια από τις πλέον σημαντικές και με πλατιά εμβέλεια δραστηριότητες της εν λόγω Κοινότητας είναι ο ετήσιος Αγιασμός των Υδάτων, κατά την Εορτή των Θεοφανείων, στον οποίο πάντα προεξάρχει ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας, και στον οποίο προσκαλούνται όλες οι τοπικές Χριστιανικές και Διοικητικές Αρχές, και άλλοι επίσημοι.

No comments: