Tuesday, 1 October 2013

Τουραντό, η μυθική πριγκίπισσα της Κίνας

Η βασιλική όπερα του Λονδίνου έκανε έναρξη της φετεινής της σεζόν με την όπερα του Τζιάκομο Πουτσίνι «Τουραντό».  Πρόκειται για την τελευταία και ανολοκλήρωτη όπερα του Ιταλού συνθέτη, ο οποίος πέθανε το 1924. Tις δυο τελευταίες σκηνές έγραψε ο Φράνκο Αλφάνο βασιζόμενος στις σημειώσεις του Πουτσίνι. Ο Πουτσίνι γνωρίζοντας ότι έπασχε από καρκίνο παρακάλεσε τον φίλο του Αρτούρο Τοσκανίνι να μην αφήσει το έργο του να χαθεί και να το προωθήσει μετά τον θάνατό του. Η όπερα έκανε πρεμιέρα το 1926 στην Σκάλα του Μιλάνου με μαέστρο τον Αρτούρο Τοσκανίνι. Ο Τοσκανίνι - σεβόμενος την μνήμη του φίλου του δεν χρησιμοποίησε την τελική άρια που έγραψε ο Φράνκο Αλφάνο- εν αντιθέσει διέκοψε την παράσταση στο σημείο που είχε σταματήσει ο Τζιάκομο Πουτσίνι, κοίταξε το κοινό και είπε: «Σε αυτό το σημείο τελειώνει το έργο αφού πεθαίνει ο συνθέτης. Δυστυχώς ο θάνατος υπερβαίνει την τέχνη.»

Πέρασαν περίπου εξήντα χρόνια για να μπορέσει το κοινό να ακούσει την όπερα με την τελική προσθήκη του Φράνκο Αλφάνο. Το 1982 στο Λονδίνο πρωτοπαρουσιάστηκε η ολοκληρωμένη μορφή του έργου με την τελική σκηνή γραμμένη από τον Αλφάνο.


Η «Τουραντό» στηρίζεται στο κείμενο των Τζουζέπε Αντάμι και Ρενάτο Σιμόνι που με την σειρά του βασίζεται στο θεατρικό έργο του Κάρλο Γκότσι, γραμμένο τον 18ο αιώνα. Η υπόθεση του έργου μας μεταφέρει στην αρχαία Κίνα, όπου η πριγκίπισσα Τουραντό φοβισμένη από την κακή τύχη μιας προκατόχου της, φοβάται να παντρευτεί και να αφήσει την εξουσία του κράτους και της ψυχής της στον σύζυγό της. Για αυτόν τον λόγο θέτει τρία ερωτήματα - γρίφους στους μελλοντικούς επίδοξους συζύγους της. Όποιος απαντήσει και λύσει τα τρία ερωτήματα - γρίφους θα γίνει σύζυγός της, όποιος όμως αποτύχει θα θανατωθεί. Με αυτόν τον τρόπο η Τουραντό, φοβούμενη τον γάμο, αποτρέπει κάθε επίδοξο εραστή.

Ο Κάλαφ, Τάταρος πρίγκιπας ερωτεύεται την Τουραντό και δέχεται να πάρει μέρος στο αδυσώπητο  παιχνίδι της, γνωρίζοντας πως άμα δεν απαντήσει στα τρία αινίγματά της θα χάσει την ζωή του. Παρά τις προτροπές της κοινής γνώμης, του λεγόμενου χορού της αρχαίας τραγωδίας -που στο συγκεκριμένο έργο τον αντιπροσωπεύουν οι Πινγκ, Πανγκ, Πονγκ- ο Κάλαφ θα δοκιμάσει την τύχη του ενάντια στην λογική και σε όλες στις προβλέψεις. Η επιμονή και ο έρωτας θα βοηθήσουν τον Κάλαφ να απαντήσει σωστά στα αινίγματα. Βλέποντας όμως την ψυχρότητα της Τουραντό θα της υποσχεθεί να μην την παντρευτεί αν αυτή αποκαλύψει την ταυτότητά του έως το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας.

Η Τουραντό στην προσπάθειά της να παραμείνει ελεύθερη θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο ανθρωπιάς και δεν θα διστάσει να βασανίσει την Λιού, την πιστή υπηρέτρια του Κάλαφ προκειμένου αυτή να της αποκαλύψει το όνομά του. Η Λιού, ο πιο συμπαθητικός και ανθρώπινος χαρακτήρας του έργου, θα θυσιαστεί για να προστατεύσει την ταυτότητα του άντρα που αγαπάει, του Κάλαφ. Παρά την τραγωδία του άδικου θανάτου της Λιού, ο Κάλαφ θα καταφέρει να πείσει την Τουραντό να τον εμπιστευτεί και να του ανοίξει την καρδιά της. Στο τέλος του έργου η Τουραντό θα φωνάξει δυνατά ότι έμαθε επιτέλους το όνομα του άγνωστου κατακτητή της και το όνομα αυτού είναι ...έρωτας.

Οι παραστάσεις της «Τουραντό» στην βασιλική όπερα του Λονδίνου θα διαρκέσουν έως τις 10 Μαρτίου του 2014. Μαέστρος θα είναι ο Χένρικ Νανάσι, στο ρόλο της Τουραντό η Λιζ Λίντστρομ, στον ρόλο του Κάλαφ ο τενόρος Μάρκο Μπέρτι και στο ρόλο της Λιού η Έρι Νακαμούρα. 

Εύη Ρούτουλα

No comments: