Saturday 11 June 2016

Στην τράπεζα της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου

Οι ευλαβείς προσκυνητές που επισκέπτονται το Άγιο Όρος γίνονται πάντοτε εγκάρδια δεκτοί και φιλοξενούνται με απλοχεριά από όλα τα μοναστήρια, τις σκήτες, τα κελλιά κ.λπ.


Ιδιαίτερα στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, η οποία έχει 120 μοναχούς, πολλούς εργαζόμενους λαϊκούς, και φυσικά πολλές δεκάδες επισκέπτες κάθε μέρα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, η τράπεζα γέμει από ευχάριστα και νοστιμότατα φαγητά.


Πολλοί, ειδικά εκείνοι που πηγαίνουν για πρώτη φιρά στον Άθωνα, έχουν ένα άγχος σχετικά με το ζήτημα αυτό. Όμως κι εκείνοι και όλοι απολαμβάνουν, μετά τη μακρά Ακολουθία στους Ναούς της Μονής, μια πλούσια φιλοξενία, χαρακτηριστική της μοναστικής αυτής πολιτείας από αιώνων.


Αξίζει να πούμε βέβαια πως πολλά μοναστήρια, ειδικά το Βατοπαίδι, από το οποίο προέρχονται οι φωτογραφίες της παρούσας ανάρτησης, έχουν εξαιρετικά καλά οργανωμένες γεωργικές καλλιέργειες, έτσι ώστε να παράγουν πολλά και πλούσια αγαθά, λαχανικά, φρούτα κ.ά.


Σε κάποιες μονές υπάρχουν και μοναχοί οι οποίοι έχουν ευλογία να ψαρεύουν στην περιβάλλουσα το Όρος θάλασσα. Μερικοί μάλιστα μοναχοί έχουν μεγάλη φήμη για τις μαγειρικές τους ικανότητες και επιδεξιότητες. Κάποιοι έχουν συγγράψει και βιβλία μαγειρικής.


Όπως είναι γνωστό οι μοναχοί στον Άθωνα δεν τρώγουν κρέας, ούτε φυλάττουν στις κουζίνες τους κι ούτε προσφέρουν στους προσκυνητές. Όμως οτιδήποτε προσφέρουν είναι γνήσια και αυθεντικά προϊόντα που τα παράγουν οι ίδιοι και τα προσφέρουν στους επισκέπτες με αγάπη και γενναιοδωρία.

1 comment:

Baz le Greque said...

Το ψαρι δεν ειναι κρεας?! Εχω το βιβλιο ενος Αρχιδιακου απο το Αγιον Ορος - Πολυ καλες συνταγες. Το προσεφερα ως δωρο σε ενα φιλο μου παπα. Δεν εχω παει ποτε στο Αγ. Ορος, θα ηθελα να το επισκευθω καποτε...