Wednesday 28 September 2016

Η Διδακτορική Διατριβή [Β΄]

Διδακτορικό για τις Διαχριστιανικές Σχέσεις
μεταξύ Ορθοδόξων και Αγγλικανών

Ενεκρίθη ομόφωνα από την Ειδική Εξεταστική Επιτροπή του Πανεπιστημίου Winchester της Αγγλίας η Εναίσιμος επί Διδακτορία Διατριβή του Θεολόγου - Διεθνολόγου Δημητρίου - Φιλίππου Σαλαπάτα.


Ο Δρ. Σαλαπάτας υποστήριξε με επιτυχία τη Διατριβή του ενώπιον της Επιτροπής, η οποία έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το εξαιρετικά σύγχρονο θέμα των Διαχριστιανικών Σχέσεων, το οποίο ο νέος Διδάκτορας ερεύνησε, συνέγραψε και παρουσίασε με ακραιφνή επιστημονική επιχειρηματολογία και με ιδιαίτερη γλωσσική επιμέλεια.

Ο πρωτότυπος (στην αγγλική) τίτλος της Διατριβής είναι: «The Fellowship of St. Alban and St. Sergius: Quest for Truth, Quest for Theology, Quest for Unity. An Exploration of Eastern Orthodox and Anglican Ecumenical, Theological and Ecclesiological Relations, from 1927 until 2012»!

Στην ελληνική ο τίτλος έχει ως εξής: «Η Αδελφότητα του Αγ. Αλβανού και του Αγ. Σεργίου: Έρευνα για την Αλήθεια, Έρευνα για τη Θεολογία, Αναζήτηση της Ενότητας. Mια Έρευνα για τις Οικουμενικές, Θεολογικές και Εκκλησιολογικές Σχέσεις μεταξύ της Ανατολικής Ορθοδοξίας και του Αγγλικανισμού, από το 1927 μέχρι το 2012».

Η εν λόγω Διατριβή είναι ένα επιστημονικό έργο 102.000 λέξεων. Επιβλέποντες Καθηγητές ήταν ο διακεκριμένος και πολυγραφότατος Έλληνας Θεολόγος Δρ. Ανδρέας Ανδρεόπουλος και ο Άγγλος Καθηγητής Ιστορίας Δρ. Colin Haydon.

Η Διδακτορική αυτή μελέτη παρουσιάζει την Αδελφότητα του Αγ. Αλβανού και του Αγ. Σεργίου και αναδεικνύει (για πρώτη φορά σε τέτοιο επίσημο ακαδημαϊκό επίπεδο) την αξία και τη μεγάλη σημασία του Διαχριστιανικού αυτού Οργανισμού, ο οποίος ιδρύθηκε το 1927 από Ρώσους Ορθοδόξους και από Άγγλους Αγγλικανούς. Η εν λόγω Αδελφότητα λειτούργησε για μακρά σειρά ετών, και συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι τις ημέρες μας, ως ένας χώρος συνάντησης και συζήτησης θεολογικών απόψεων και ιδεών, ιδιαίτερα μεταξύ Ορθοδόξων και Αγγλικανών, και σύμφωνα με τον πρώτο Γενικό Γραμματέα της Αδελφότητας Δρα Νικόλαο Ζέρνωφ «ήταν ένα σημαντικό ανεπίσημο κανάλι σχέσεων μεταξύ Ορθοδόξων και Δυτικών Χριστιανών»!

Μπορεί κανείς να ισχυρισθεί ότι μέσω του ετησίου Συνεδρίου της και της γνωριμίας σε αυτό των εκκλησιαστικών προσωπικοτήτων Ανατολής και Δύσης, της τακτικής έκδοσης του περιοδικού της, με την επωνυμία «Sobornost» (που σημαίνει στα Ελληνικά «Συνοδικότητα» / «Καθολικότητα»), των άλλων εκδόσεων, καθώς και των υπολοίπων δραστηριοτήτων της, η Αδελφότητα του Αγ. Αλβανού και του Αγ. Σεργίου προετοίμασε το έδαφος για να φθάσουμε το 1976 στην έναρξη του επισήμου Διαλόγου Ορθοδόξων - Αγγλικανών.

Μια ενδιαφέρουσα και ευεργετική προσφορά της Διατριβής αυτής, προς την επιστήμη της σύγχρονης Εκκλησιαστικής Ιστορίας, είναι και η ανάδειξη, μέσα από τις δραστηριότητες και τις εκδόσεις της υπό εξέταση Αδελφότητας, εξεχουσών προσωπικοτήτων, όπως o π. Γεώργιος Φλωρόφσκι, ο π. Σέργιος Μπουλγκάκωφ, ο Νικόλαος Ζέρνωφ, ο Νικόλαος Μπερδιάγιεφ, ο Μητροπολίτης Διοκλείας κ. Κάλλιστος, και οι Αγγλικανοί τ. Αρχιεπίσκοποι του Κάντερμπουρι Δρ. Μιχαήλ Ράμσεϋ και Δρ. Ρόουαν Ουΐλιαμς, οι οποίοι εν πολλοίς διαμόρφωσαν τον σύγχρονο τρόπο σκέψης στην Ορθοδοξία και τον Αγγλικανισμό αντίστοιχα.

Η επίσημη Oρκωμοσία (Graduation) του νέου Διδάκτορα θα πραγματοποιηθεί την 19η Oκτωβρίου 2016, σε ειδική Τελετή του Πανεπιστημίου Winchester, που θα λάβει χώρα στον ιστορικό Καθεδρικό Ναό της πόλης, η οποία ως γνωστόν ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Αγγλίας.

Πρωτοπρ. Παναγιώτη Καποδίστρια

No comments: