Wednesday 14 September 2016

Χωριό «Μπελογιάνης» [B΄]

Στο Ελληνικό Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο

Το πρώτο κτήριο που επισκεφθήκαμε στο χωριό Μπελογιάννης στην Ουγγαρία ήταν το Σχολείο, το οποίο ονομάζεται Ελληνικό Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο και βρίσκεται πάνω στην Οδό Ηλέκτρας!



Δημιουργήθηκε κι αυτό μαζί με ολόκληρο το χωριό το 1950 από τους Έλληνες που έφθασαν στην Ουγγαρία, μετά τον Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο.



Σήμερα (2016) το Σχολείο έχει περίπου 115 μαθητές. Από αυτούς περίπου 10 είναι Ελληνόπουλα. Μεταξύ των άλλων δασκάλων έχουν αποσπασθεί εκεί 3 εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα. Ανάμεσα στο ντόπιο διδακτικό προσωπικό είναι και μία ελληνόφωνη Ομογενής.



Στον προθάλαμο της εισόδου του Σχολείου μας καλωσόρισαν φωτογραφίες, πορτρέτα και ανάγλυφες παραστάσεις του Νίκου Μπελογιάννη.



Προχωρώντας στο μικρό χωλ της εισόδου του Σχολείου είδαμε την εικόνα του Χριστού, ένα γνωμικό του Δ. Γληνού, μια βιτρίνα με διάφορα τρόπαια κι ένα τραπέζι, πάνω στο οποίο ήταν τοποθετημένο ένα βάζο με φρέσκα λουλούδια.



Το Σχολείο είναι κτισμένο σε σχήμα L. Ο εσωτερικός προαύλιος χώρος έχει τμήμα με χόρτο, άλλο τμήμα για αθλοπαιδιές, καθώς και παγκάκια ξύλινα.



Οι διάδρομοι είναι μακρινοί και στους τοίχους τους βρήκαμε μια ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφιών, με πλούσιο υλικό κυρίως από τη ζωή και τη δράση των πρώτων κατοίκων του χωριού.



Μπήκαμε σε όλες τις τάξεις. Θέλαμε να νιώσουμε λίγο από την... ανάσα και τον ευγενή αγώνα των μαθητών. Εκεί ανακαλύψαμε πολλά, πολύτιμα και θαυμαστά!



Κατ’ αρχάς οι τάξεις ήταν γεμάτες Ελλάδα. Ελληνικά βιβλία, ελληνικές σημαίες, εθνικές ενδυμασίες, αφίσες με ελληνικά τοπία, ελληνικά συνθήματα και παντού η ζωντανή παρουσία του Νίκου Μπελογιάννη.



Ας ευχηθούμε ολόψυχα οι μαθητές του Ελληνικού Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου στο χωριό Μπελογιάννης της Ουγγαρίας να έχουν μια καλή και καρποφόρα νέα σχολική χρονιά!

No comments: