Tuesday 27 June 2017

Γέφυρα φιλίας και αδελφοσύνης

Μουσικοχορευτική εκδήλωση
Ελληνικού Κολεγίου Αγ. Παντελεήμονος
στο Harrow - ΒΔ Λονδίνου

          Την Κυριακή 25η Ιουνίου τ.έ. πραγματοποιήθηκε στο Harrow - ΒΔ Λονδίνου μια πολύ όμορφη κι επιτυχημένη μουσικοχορευτική εκδήλωση, την οποία οργάνωσε το Ελληνικό Κολέγιο Αγ. Παντελεήμονος, με τη έμπρακτη συνεργασία και τη γενναιόδωρη προσφορά όλων των Επιτροπών της τοπικής Κοινότητας.


          Στην εν λόγω εκδήλωση, η οποία έγινε με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Ελληνικού Κολεγίου, πρωταγωνίστησαν το χορευτικό συγκρότημα του Κολεγίου (υπό την διεύθυνση της δίδος Χριστιάνας Λοϊζίδου) και η εξαιρετικά εντάλαντη Νεανική Χορωδία «Μικροί Ρεμπέτες», από τη Σωτήρα Επ. Αμμοχώστου Κύπρου (υπό την διεύθυνση του κ. Γεωργίου Δημητρίου).


          Τη Χορωδία συνόδευε από την Κύπρο, ο Δήμαρχος της Σωτήρας κ. Γεώργιος Τάκκας, καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μαρτής Μαρτή. Στο τέλος της πρωϊνής Θείας Λειτουργίας στον Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος και Αγ. Παρασκευής ο Ιερ. Προϊστάμενος Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας καλωσόρισε με εγκάρδια λόγια τους εκλεκτούς προσκεκλημένους από τη Σωτήρα και κάλεσε τον Δήμαρχο να απευθύνει χαιρετισμό στο εκκλησίασμα.


O Δήμαρχος κ. Τάκκας, με την ευφράδεια και την ευγένεια που τον διακρίνει, ομίλησε με θέρμη και γλαφυρότητα, ευχαριστώντας την Κοινότητα για την πρόσκληση και αναφερόμενος στο γνήσιο πνεύμα φιλοξενίας που χαρακτηρίζει πάντα την Ομογένεια. Εξέφρασε δε την ευγνωμοσύνη του, ενθυμούμενος και την εποχή που ως φοιτητής στην Αγγλία έγινε κι ο ίδιος προσωπικά αποδέκτης αυτής της φιλόξενης διάθεσης των Αποδήμων, που πάντα υποδέχονται και περιποιούνται με μεγάλη εγκαρδιότητα τους από την Πατρίδα ερχομένους.


          Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας άρχισε η μουσικοχορευτική εκδήλωση στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κοινότητας. Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσευχή και με τον εθνικό ύμνο. Κατόπιν έλαβε τον λόγο ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δρ. Σεραφείμ Κυριακίδης, ο οποίος ανέφερε τα εξής:


«Εκ μέρους της Κοινοτικής και Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Ελληνορθόδοξης Κοινότητάς μας του Αγίου Παντελεήμονα σας καλοσωρίσω θερμά στην σημερινή μας εκδήλωση που οργανώθηκε με σκοπό της οικονομική στήριξη του Κολεγίου μας.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που έχουμε σήμερα μαζί μας από την αγαπημένη μας Κύπρο την Νεανική Χορωδία “Μικροί Ρεμπέτες” από την Σωτήρα Αμμοχώστου που με πρωτοβουλία του αγαπητού μουσικοδιδάσκαλου και άξιου μαέστρου εγχόρδων οργάνων κ. Γιάννη Πολυκανδριώτη, καθώς επίσης και του αγαπητού Αντιπροέδρου Α΄ της Κοινότητάς μας κ. Πέτρου Χριστοφή και της αγαπητής του συζύγου κας Αναστασίας Χριστοφή, δέχθηκαν την πρόσκλησή μας και είναι σήμερα μαζί μας για να μας χαρίσουν μια ρεμπέτικη μουσική πανδεσία.


Η Αναστασία και ο Πέτρος είναι γέννημα θρέμμα της Σωτήρας και είναι παράδειγμα Αποδήμων, που παρόλα τα χρόνια τους στη ξενιτειά δεν ξεχνούν αλλά έχουν την γενέτειρά τους πάντα στην ψυχή και στην καρδιά τους και την προβάλλουν πάντα με αγάπη και ενθουσιασμό.

Η Κοινότητα μας δείχνει ιδιαίτερη αγάπη στη μουσική μας παράδοση. Σε αυτούς εδώ τους χώρους πριν χρόνια δημιουργήθηκε και άνθισε η ομάδα της “Νέας Γενεάς της Διασποράς” υπό την διεύθυνση του δασκάλου Γιάννη Πολυκανδριώτη.


Δίδαξε μπουζούκι και ελληνική μουσική στο Κολέγιο μας και σε πολλά Σχολεία της Παροικίας μας, και διοργάνωσε με επιτυχία μουσικούς διαγωνισμούς και σεμινάρια με αποκορύφωση την συμμετοχή της σε εκδηλώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Η Χορωδία με τους Μικρούς Ρεμπέτες δημιουργήθηκε το 2013 στην Σωτήρα Αμμοχώστου. Αποτελείτε κυρίως από παιδιά ηλικίας 10-17 ετών. Η δημιουργία της προήλθε από την αγάπη του κ. Γιώργου Δημητρίου για τη μουσική και το όνειρο του για την δημιουργία ενός μουσικού συνόλου που θα απασχολεί τα παιδιά, και θα τα εμπνέει με τις γνώσεις του για την Ελληνική Μουσική. Οι Μικροί Ρεμπέτες παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με τα καλύτερα ρεμπέτικα τραγούδια και έλαβαν μέρος σε πολλά προγράμματα εκδηλώσεων στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Έχουν προσκληθεί και τραγούδησαν σε αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές και ανέβασαν τα τελευταία 5 χρόνια πέραν των τριάντα μουσικοχορευτικών παραστάσεων, αφιερωμένες στο ρεμπέτικο τραγούδι, συνοδεία εξαίρετων μουσικών, όπως ο Ανδρέας Γεωργίου (Τρίχορδος). Σημαντικός σταθμός της Χορωδίας και η συνεργασία με τον Γιάννη Πολυκανδριώτη.


Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους Χορηγούς της σημερινής μας εκδήλωσης, ειδικά αυτούς που συνεισέφεραν γενναιόδωρα για την διαμονή και φιλοξενία της Χορωδίας.

Καταρχήν τον Δήμο Σωτήρας, που και στο παρελθόν στήριξε και επιχορήγησε γενναιόδωρα, μέσω του Δημάρχου και του κ. Μαρτή, τον έρανο για την ανέγερση του νέου μας Ναού. Την Αναστασία και τον Πέτρο Χριστοφή και τον αγαπητό γιο τους Γιάννη Χριστοφή με τις οικογένειες τους. Την Βοηθητική Αδελφότητα Κυριών, με Πρόεδρο την αγαπητή κα. Αλεξάνδρα Κωνσταντίνου, και τον σύζυγό της και Ταμία της Κοινότητάς μας κ. Σωτήρη Κωνσταντίνου. Τον Αντιπρόεδρο Β΄ της Κοινότητάς μας κ. Χρήστο Ορθοδόξου. Τους Επιτρόπους μας αγαπητούς κ. Σάββα Ανδρέου και κ. Παναγιώτη Αργυρού.
         

Ευχαριστώ τον αγαπητό μου ακούραστο πατέρα Αναστάσιο, την ψυχή όλων των εκδηλώσεων μας.


Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον αγαπητό μου φίλο Καλλιτέχνη / Ζωγράφο κ. Αλέξη Καπράρα, απόφοιτο της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας και του Royal College of Art, το παράδειγμα εθελοντή της Κοινότητας, που προσφέρθηκε με χαρά και βοηθά όλες αυτές τις ημέρες στην μετακίνηση της Χορωδίας στο Λονδίνο. Τον αγαπητό φίλο και συνεπίτροπο κ. Σωτήρη Μερεντίτη και τον αγαπητό Κώστα Ευριπίδου και τον αγαπητό μας Παύλο που βοήθησαν  στη  προετοιμασία της αίθουσας.


Τους χορηγούς επικοινωνίας της σημερινής εκδήλωσης το ΡΙΚ και Hellenic TV και τις παροικιακές μας εφημερίδες, Ελευθερία και Παροικιακή.


Φυσικά τον κ. Δημήτρη Παρπότα και την σύζυγό του κα Θέκλα Παρπότα και την ομάδα τους, που δέχθηκαν εθελοντικά και ετοίμασαν το σημερινό μας γεύμα. Επίσης, τον αγαπητό μου κ. Ανδρέα Γεωργιάδη. Τους ευχαριστώ θερμότατα.


Και βέβαια όλους εσάς, Γονείς, Κηδεμόνες και μέλη της Κοινότητάς μας, που γεμίσατε αυτήν την Αίθουσα.


Η Κοινότητά μας προοδεύει, διαδραματίζει και θα συνεχίσει να διαδραματίζει, μέσα από παρόμοιες εκδηλώσεις και όχι μόνο, έναν σημαντικό ρόλο στη ζωή του καθενός από εμάς ξεχωριστά, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία. Ιδιαίτερα μέσω του Κολεγίου μας, στηρίζοντας  την Νεολαία μας, που είναι το θεμέλιο για την ευημερία και το μέλλον μας.

Σας ευχαριστώ».


Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, μεταξύ της Νεανικής Χορωδίας Σωτήρας και του Ελληνικού Κολεγίου Αγ. Παντελεήμονος. Συγκεκριμένα ο Διευθυντής της Νεανικής Χορωδίας κ. Γεώργιος Δημητρίου προσέφερε στον Πρόεδρο της Κοινότητας Δρα Σεραφείμ Κυριακίδη αναμνηστική πλακέτα. Στη συνέχεια ο εξαίρετος καλλιτέχνης κ. Αλέξης Καπράρας προσέφερε, εκ μέρους της Κοινότητας, στον Δήμαρχο Σωτήρας κ. Γεώργιο Τάκκα, ζωγραφικό του έργο.


Κατόπιν προσφέρθηκε το νοστιμότατο γεύμα. Η εκδήλωση συνεχίσθηκε με μουσική και χορό, που κράτησαν για αρκετές ώρες, προσφέροντας ειλικρινή χαρά και πηγαίο ενθουσιασμό σε όλους και όλες τους παρευρεθέντες.


Αποκορύφωμα της εκδήλωσης ήταν όταν οι περισσότεροι των παρευρισκομένων, πρωτοστατούντων των Νέων από τη Νεανική Χορωδία της Σωτήρας και από το Ελληνικό Κολέγιο Αγ. Παντελεήμονος, περικύκλωσαν αγκαλιασμένοι τον Ιερό Ναό της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος, χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς, υπογραμμίζοντας με τον συμβολικό αυτό τρόπο την αρχή της οικοδόμησης μιας γέφυρας φιλίας και αδελφοσύνης, μεταξύ Κύπρου και Παροικίας, μεταξύ Μητροπολιτικού και Απόδημου Ελληνισμού, μεταξύ της Πατρίδας και της Διασποράς, στο κέντρο της οποίας θα είναι πάντα ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός και η Αγία Εκκλησία Του.


          Μετά το πέρας της πολύ επιτυχημένης αυτής εκδήλωσης, ο Διευθυντής της Χορωδίας από τη Σωτήρα, κ. Γεώργιος Δημητρίου, δήλωσε:


«Θέλω ειλικρινά να σας ευχαριστήσω εκ μέρους όλης της Νεανικής Χορωδίας  Σωτήρας "Μικροί Ρεμπέτες" και να σας ευχηθώ  καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο σας. Να συνεχίσετε να κρατάτε  ψηλά την ελληνική σημαία και η προσφορά σας είμαι σίγουρος ότι μια μέρα θα ανταμειφθεί. Έχουμε  περάσει  μαζί σας εξαιρετικές στιγμές  και θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο κ. Σεραφείμ για την αδελφική φιλοξενία. Μου είπατε για γέφυρα μεταξύ μας. Την κάναμε, πιστεύω ότι την κάναμε πιο στερεή. Προσπαθήσαμε να στηρίξουμε το ρεμπέτικο τραγούδι και εύχομαι να το έχουμε καταφέρει. Επαναλαμβάνω ότι φεύγουμε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Ευχαριστούμε πολύ».


          Τελικά, η ενότητα του Οικουμενικού Ελληνισμού, με πρωτοστάτες πάντα τους Νέους μας, είναι η μοναδική ελπίδα για την υπέρβαση των όποιων κρίσεων και για την διέξοδο προς το ξέφωτο της προόδου και της ευημερίας.

No comments: