Saturday 2 December 2017

Ανδριάντας Κων. Παλαιολόγου

Σε κεντρική πλατεία στο χωριό του Μυστρά, με τη βυζαντινή καστροπολιτεία να μας σκέπει πάνω από το διπλανό βουνό, βλέπουμε και θαυμάζουμε τον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, κυριολεκτικά τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου.


Εκεί στέκει άγρυπνος φρουρός, μιας πόλης, μιας περιοχής κι ενός Δεσποτάτου, όπου ο ίδιος και η οικογένειά του βασίλεψαν και προστάτεψαν για πολλές δεκαετίες.


Φυσικά νιώθει κανείς δέος, ατενίζοντας τον αυτοκράτορά μας και στο βάθος την καστροπολιτεία του, κι αναλογιζόμενος την Πόλη, τη Βασιλεύουσα, την αποστολή του, τη θυσία του...


Η πορεία των μεγάλων ανδρών, που κάνουν τη γενιά -κατά το γνωστό λεγόμενο, καταγράφεται από την ιστορία. Του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου το όνομα το χάραξε η ιστορία με χρυσά γράμματα στο πάνθεο των μεγάλων Ελλήνων!


Ως άνθρωπος ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1405 στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν το όγδοο από τα δέκα παιδιά του αυτοκράτορα Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου και της Σέρβας συζύγου του Έλενας Δραγάση.


Για τον τελευταίο και Μεγάλο Αυτοκράτορα του Βυζαντίου δεν υπάρχει τέλος, δεν υπάρχει ημερομηνία θανάτου, δεν υπάρχει τάφος που να κρατά το σώμα του. Μαχόμενος υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, εξαφανίσθηκε πάνω στα τείχη της Βασιλεύουσας και πέρασε απλά στη σφαίρα του θρύλου κι έγινε ο μαρμαρωμένος Βασιλιάς του Γένους μας. Ας είναι η μνήμη του αιώνια!

No comments: