Saturday 21 September 2019

Το άλμα του χορευτή


Στο δρόμο Millbank, της περιοχής Westminster του κεντρικού Λονδίνου, κοντά στο Μουσείο Tate Britain, βρίσκεται τοποθετημένο ένα πολύ όμορφο γλυπτό ποίημα, του καλλιτέχνη Enzo Plazzotta. Το γλυπτό, που ονομάζεται «Jeté» και έχει θέμα του το άλμα του χορευτή, είναι εμπνευσμένο από τον χορευτή David Wall.


Είναι εξαιρέτως υπέροχο να βλέπει κανείς, μέσα σε μια περιοχή με ιδιαίτερα μεγάλη κίνηση, να ξεπετάγεται από μια γωνιά του δρόμου, κυριολεκτικά σαν άγγελος που έρχεται από τον ουρανό ένα πανέμορφο γλυπτό σώμα, το οποίο δείχνει -με τον τρόπο αυτό- την αποθέωση του χορού και της αέναης κίνησης.


Το εν λόγω καλλιτεχνικό έργο δημιουργήθηκε το 1975 και τοποθετήθηκε στον χώρο που βρίσκεται σήμερα το 1985. Τα αποκαλυπτήρια έκανε ο Rt. Hon. The Earl of Gowrie, Minister for the Arts.


Ο γλύπτης Enzo Plazzotta (29 Μαΐου 1921 - 12 Οκτωβρίου 1981) ήταν Ιταλός. Γεννήθηκε στο ονομαστό Mestre, κοντά στην πανέμορφη Βενετία. Έζησε όλη την επαγγελματική ζωή του στο Λονδίνο, όπου και απεβίωσε σε ηλικία 60 ετών. Φημίζεται κυρίως για τη σπουδή του στην κίνηση και για την χρήση του ορείχαλκου. Πολλά έργα του κοσμούν τις οδούς της μεγαλούπολης του Λονδίνου.

No comments: