Tuesday 3 August 2021

Ορθόδοξες εικόνες στο Bristol Cathedral

 
Η πρώτη επίσκεψη στον Αγγλικανικό Καθεδρικό Ναό της πόλης του Bristol, που είναι αφιερωμένος στην Αγία και Αδιαίρετη Τριάδα, μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε και να θαυμάσουμε ένα πανέμορφο μεσαιωνικό Ναό (ιδρύθηκε γύρω στα 1140 μ.Χ.), που θεωρείται από τους σημαντικότερους της Αγγλίας.
 

Διάφορα σημεία του Ναού έχουν ιδιαίτερη ιστορική αξία και σημασία, ενώ θεωρούνται από τα ομορφότερα σε όλη τη χώρα, για τα ανάγλυφα και για άλλα χαρακτηριστικά τους.
 

Η ανατολική πλευρά του Καθεδρικού περιγράφεται από τον φημισμένο ιστορικό της αρχιτεχτονικής Nikolaus Pevsner ως «superior to anything else built in England and indeed in Europe at the same time».

 
Οπωσδήποτε μπορεί κανείς να αναλύσει και να παρουσιάσει τον εν λόγω Ναό από διάφορες πλευρές. Εκείνο πάντως που έκανε σε εμάς ιδιαίτερη εντύπωση είναι η παρουσία Ορθόδοξων εικόνων σε αυτόν. Αυτό βέβαια είναι εξαιρετικά τιμητικό για την Ορθοδοξία και για την εικονογραφία μας.
 

Ανακαλύψαμε τέσσερεις τουλάχιστον εικόνες, σε διάφορα σημεία του Ναού. Η πρώτη είναι η Αγία Τριάδα (Φιλοξενία του Αβραάμ), που τη βρίσκει κανείς μπροστά του μόλις εισέρχεται στον Ναό. Ύστερα, δύο ελληνικές εικόνες, της Παναγίας και του Χριστού, πάνω σε μια Αγία Τράπεζα. Τέλος δε, έναν Σταυρό σε ένα τοίχο, με την εικόνα της σταύρωσης πάνω του. Θα συνεχίσουμε να κοιτάζουμε, για την πιθανότητα να ανακαλύψουμε και άλλες.

No comments: