Thursday 18 November 2021

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων σε Συνέδριο του CTE

 
Μεταξύ 16 - 18 Νοεμβρίου τ.έ. πραγματοποιήθηκε στην Κομητεία Derbyshire της Βόρειας Αγγλίας, ενδιαφέρον Διαχριστιανικό Συνέδριο, το οποίο οργανώθηκε από την Επιτροπή του Ευαγγελισμού του Διαχριστιανικού Οργανισμού Churches Together In England (CTE). Το γενικό θέμα ήταν: «Learning to be Missionary Disciples».
 

Στο εν λόγω Συνέδριο έλαβαν μέρος δεκάδες εκπρόσωποι πολλών χριστιανικών Ομολογιών που δραστηριοποιούνται στην Αγγλία. Το πρόγραμμα ήταν πλήρες και εξαιρετικά ενδιαφέρον.
 

Πολλοί ήταν οι ομιλητές, οι οποίοι παρουσίασαν τις εμπειρίες της εσωτερικής ιεραποστολής στη δική τους παράδοση, με ιδιαίτερα ζωηρό και εμφατικό τρόπο.

 
Κατά τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου ομίλησε ο Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας, ο οποίος εκπροσωπεί την Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μ.Β. στην Επιτροπή του Ευαγγελισμού. Το θέμα της ομιλίας του ήταν: «Spiritual Direction in the Orthodox Christian Tradition».
 

Την τρίτη ημέρα κύριος ομιλητής στο Συνέδριο ήταν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας, ο οποίος είναι ένας από τους Προέδρους του Οργανισμού CTE. Η ομιλία του είχε γενικό τίτλο: «Final commissioning» και σκοπό είχε να δώσει δύναμη και ώθηση προς τους Συνέδρους να βγουν προς τον κόσμο και να κηρύξουν δυναμικά και ιεραποστολικά το Ευαγγέλιο.
 

Ο Σεβασμιώτατος έγινε δεκτός στο Συνέδριο με πολλή αγάπη και σεβασμό. Όλοι τον άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον. Η ομιλία του είχε βάθος και ουσία. Αναφέρθηκε εκτενώς στις σχέσεις των χριστιανών και στις προσπάθειες που καταβάλλονται και που πρέπει να ενταντικοποιηθούν για την προσέγγιση των διαφόρων χριστιανικών ομάδων, με στόχο φυσικά την τελική ενότητα.
 

Ο λόγος του Σεβασμιωτάτου ήταν ιδιαίτερα εμπνευσμένος, αγιογραφικός και πατερικός. Χρησιμοποίησε πολλές αναφορές από την Ιερή Παράδοση, το Γεροντικό, τον Ορθόδοξο Μοναχισμό, την Υμνολογία της Εκκλησίας, αλλά και εύστοχα παραδείγματα από τη σύγχρονη κοινωνική ζωή.

 
Στο τέλος δέχθηκε ερωτήσεις στις οποίες απάντησε με χαρά και με καλή διάθεση επικοινωνίας προς όλους τους Συνέδρους. Ακολούθησαν πολλές ιδιωτικές συνομιλίες με αρκετούς Συνέδρους, που ήθελαν να έχουν την ευκαιρία της γνωριμίας και της διαπροσωπικής ανταλλαγής απόψεων με τον Σεβασμιώτατο.

 
Το Συνέδριο τελικά κρίθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένο και η συμβολή του Αγίου Θυατείρων ήταν ακραιφνώς καταλυτική.

No comments: