Monday 15 September 2008

Ελληνική Σικελία

Και ποιός δεν γνωρίζει την ιστορική σχέση της Σικελίας με την Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia). Είναι όροι σχεδόν ταυτόσημοι.

Από μικροί μαθαίναμε στο σχολειό για τα κατορθώματα και τις επιτυχίες των σπουδαίων προγόνων μας, για τις πολιτιστικές εκστρατείες και τις κατακτήσεις τους, για την διάδοση του αθάνατου ελληνικού πολιτισμού και για την καλλιτεχνική προσφορά τους σε τόσα μέρη και τοπικές κοινωνίες.

Ονόματα, όπως Συρακούσες, Σελινούντας, Ακράγαντας, Γέλα, Ταυρομενία, «ring many bells» όπως θα έλεγαν και οι Άγγλοι. Είναι ονόματα δηλαδή που μας λένε πολλά.

Στις περιοχές αυτές σώζονται μέχρι σήμερα αρχαίοι ελληνικοί ναοί, ελληνικά θέατρα, αρχαία λατομεία και τόσα άλλα αξιοθέατα.

Είναι οπωσδήποτε αλήθεια ότι η εποχή της κατοχής, η της διοίκησης, ή της επιρροής έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Το ελληνικό ίχνος όμως παραμένει μόνιμα εκεί.
.

4 comments:

Anonymous said...

to 8ema einai oti otan phgame me to sxoleio ekei pisteuoun oi 'sikeloi' oti einai apogonoi ton arxaion ellhnon pou eixan paei sthn kato italia! pou einai o liakopoulos na trela8ei...xaxa
demetris

Anastasios said...

Θεωρώ ότι καλά κάνουν οι Σικελοί που πιστεύουν ότι είναι απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων. Όποιο βιβλίο ιστορίας και να διαβάσεις θα δεις να αναφέρει πως οι σημαντικότερες πόλεις της Σικελίας ιδρύθηκαν από Έλληνες και κατά καιρούς αποικήθηκαν από κατοίκους διαφόρων πόλεων της Αρχαίας Ελλάδας.

P. Kapodistrias said...

Αφιέρωμα φόρτε!!!!!!!!

Ευχαριστώ για τη μετάληψη!

Anonymous said...

Ξεχάσαμε ότι η Σικελία μαζί και όλη η Νότιος Ιταλία απετέλεσε την Μάγκνα Γκρέτσια της αρχαιότητας; Και δεν έπαψε ποτέ να είναι η ανάσα της Ελληνική. Από την αρχαιότητα μέχρι τους Βυζαντινούς αιώνες. Αλλά και στα κατοπινά χρόνια της σκοτεινιάς εκεί κατέφευγαν οι διωκώμενοι Ρωμιοί. Εκεί κατέφυγαν και οι Μανιάτες, εκεί ρίζωσαν (Σικελία, Σαρδηνία, Κορσική και στην μακρινή Τοσκάνη) και απ' εκεί ξεκίνησε το βίο και την πολιτεία του άλλος ένας μεγάλος άνδρας της Ιστορίας.
Ο Ναπολέων. Γνήσιας Μανιάτικης καταγωγής που δεν την έκρυψε, άσχετα αν δεν την...διαφήμησε για καθαρά πολιτικούς λόγους.
Η ηχώ της ελληνικής ψυχής ζει και υπάρχει μέχρι σήμερα...
Κ.Κ.