Saturday 27 September 2008

Η ζωγράφος Αθηνά Μπετίνι



Η φίλη μας Αθηνά, σύζυγος του επίσης φίλου και ζωγράφου Αλέξη Καπράρα, γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ζωγραφική, αγιογραφία και γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Ε.Μ.Π. Ειδικεύθηκε στις Καλές Τέχνες στο Λονδίνο.

Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικών έργων σε Ελλάδα, Κύπρο, Η.Π.Α., Δανία και Αγγλία. Έργα της βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Δανία, Νορβηγία και Η.Π.Α.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Γιώργος Γεωργής λέει για την Αθηνά και το έργο της: «Η Αθηνά Μπετίνι είναι μια σημαντική εικαστική δημιουργός. Ανήκει στους λίγους Έλληνες καλλιτέχνες που τόλμησαν διεθνή καριέρα. Ο κόσμος της ένα ταξίδι... Μια κοσμοπολίτισσα της τέχνης. Ο κοσμοπολιτισμός της ζωής της μεταλλάσσεται σε οικουμενικότητα στην τέχνη της. Τα τοπία της είναι οικουμενικά, ιδεατά... Το εικαστικό ταξίδι της Μπετίνι δανείζεται υπαινικτά στοιχεία από τον οδυσσεϊκό μύθο... Η χρωματική γραφή της δεν είναι μόνο εικαστική. Είναι ποιητική».

Ο ποιητής Γεράσιμος Λουκάτος σχολιάζει: «Το έργο της Αθηνάς Μπετίνι παρουσιάζει ιδιοτυπίες ύφους και πρόθεσης που καθιστούν την ερμηνεία του ιδιαίτερα επισφαλή και περίπλοκη υπόθεση... Ταξιδεύοντας σε μια θάλασσα αισθήσεων και ψυχικών αναταράξεων, η Αθηνά Μπετίνι, μας καλεί με το χρωστήρα της να σπεύσουμε συνταξιδιώτες και αρωγοί σε αυτή τη συνεχή περιπέτεια. Με όπλο της την πανδαισία και παντοδυναμία του χρώματος, η Αθηνά προκαλεί συνεχείς εμπρησμούς στις καθησυχαστικές βεβαιότητες μας και προτρέπει σε μια γοητευτική και απρόβλεπτη οδύσσεια».

Η ίδια η καλλιτέχνης λέει: «My work is never meant to be an explanation; it just explores what I am about. I listen to myself and make something out of that and express it. I create scenarios with boundaries between reality and fabricated fiction. Colour is all about invention, having the freedom to choose rather than matching reality. I begin to look places and imagining them, simple patterns that remind me where I am and where I want to be... The motif is not the subject; the artist is the subject... Sometimes I feel like I am trying to grasp something that is in a constant movement».

Εμείς είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που έχουμε την Αθηνά φίλη μας. Εκτός αυτού, το τελευταίο διάστημα έχουμε την τιμή να την έχουμε δασκάλα των καλλιτεχνικών στο Κοινοτικό μας Νηπιαγωγείο. Οι μικροί μαθητές της είναι ξετρελαμένοι με την δασκάλα τους και με τα έργα της.
.
.

4 comments:

Anonymous said...

Μια μεγάλη ζωγράφος. Τα έργα της προσθέτουν στη ζωή μας χρώμα και ζωντάνια! ΑΣ

Anastasios said...

Όντως!
Της αξίζει η αναγνώριση και κάθε τιμή.

P. Kapodistrias said...

Της σφίγγουμε αγαπητικά το χέρι. Ο Ουρανός να την χαριτώνει!

Anonymous said...

www.arelis.gr
εριεχει σειρα αρθρων για νεους ελληνες καλλιτεχνες και το ποιημα νεα υορκη ολυμπια