Sunday 21 September 2008

Πυρκαγιές και Τέχνη

Ποιός μπορεί να λησμονήσει τις περσινές πυρκαγιές στην Πατρίδα μας. Η Ηλεία, η Εύβοια και άλλες πολλές περιοχές υπέφεραν από το μεγάλο κακό. Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν, αμέτρητα ζώα παραδόθηκαν στο βωμό της φωτιάς, περιουσίες καταστράφηκαν και πολλές οικογένειες ξεσπιτώθηκαν. Η συμφορά αυτή θύμιζε κάτι από αρχαιοελληνική τραγωδία.

Εκείνες τις ημέρες πολλές ξένες κυβερνήσεις έστειλαν πολυποίκιλη βοήθεια στην δοκιμαζόμενη Πατρίδα μας. Η κυβέρνηση της Μεγ. Βρετανίας δεν θεώρησε πως έπρεπε να στείλει καμμιά βοήθεια. Έγραψα τότε στον πρωθυπουργό της χώρας και σε άλλους παράγοντες, εκφράζοντας παράπονο. Η απάντηση που έλαβα πιο τραγική από την ήδη υφιστάμενη τραγωδία: «Δεν θεωρούμε ανθρωπιστική καταστροφή ό,τι συνέβη στην Ελλάδα» μας είπαν. Τα σχόλια περιττεύουν.

Το επόμενο διάστημα οργανώσαμε ερανικές εκδηλώσεις για να βοηθήσουμε οικονομικά τους πονεμένους αδελφούς μας. Μέλη της Εταιρείας Πελοποννησίων Μεγ. Βρετανίας, με επικεφαλής την Πρόεδρο κα. Ντίνα Κολοκυθά, συνέβαλαν στην ασφαλή μεταφορά των χρημάτων και στην κατευθείαν προσφορά τους στην τοπική Εκκλησία στην Ηλεία, σε Σχολεία και σε άστεγες οικογένειες. Το αντίδωρο που μας έστειλαν κάποια παιδιά του Δημοτικού από εκείνη την περιοχή είναι κάποια ζωγραφικά έργα τους. Στα έργα αυτά βλέπουμε μέσα από τα μάτια των ίδιων των παιδιών το «πριν» και το «μετά». Ας ευχηθούμε να μην ξαναζήσουμε τέτοια καταστροφή, ούτε στις μέρες μας, ούτε ποτέ πάλι.

1 comment:

P. Kapodistrias said...

Εξαίσιο θέμα για ζωγραφική, αντιμετώπιση, όπως την περιμέναμε από τους εκεί... Τραγικότης όμως στη νηοστή, επιτόπου... Θεός φυλάξοι!...