Saturday 17 January 2009

Εικόνα Αγ. Βαρβάρας

Η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Βαρβάρας φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Harrow στο ΒΔ Λονδίνο. Η εικόνα αυτή ανήκει σε οικογένεια Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Μάλιστα βρίσκεται στην κατοχή της οικογένειας αυτής για περισσότερο από έναν αιώνα. Αποκτήθηκε δε, από τους ευλαβείς προγόνους των σημερινών κατόχων, στην Αλεξάνδρεια. Συνόδεψε τους ιδιοκτήτες της στο προσκύνημά τους στους Αγίους Τόπους. Κι όταν η οικογένεια αποφάσισε την μετοίκησή της στην Αγγλία, βρέθηκε εδώ στο Λονδίνο, όπου έχει γίνει το κέντρο του ενδιαφέροντος για Έλληνες και ξένους.

Στο σπίτι της οικογένειας, την ημέρα της Αγίας Βαρβάρας (4 Δεκεμβρίου), κάθε χρόνο, γίνεται ωραία σύναξη, όπου η σημερινή κάτοχος, φέρουσα και το όνομα της Αγίας Βαρβάρας, υποδέχεται μέλη της οικογένειας και άλλους προσκυνητές. Ο Ιερέας καλείται να ψάλλει την Ιερή Παράκληση της Αγίας Βαρβάρας. Στο τέλος χρίει με το λάδι της κανδήλας, που μένει πάντα ακοίμητη μπροστά στη θαυματουργή εικόνα, όλους τους παρευρισκόμενους προσκυνητές.

Η εικόνα είναι θαυματουργή. Έσωσε από βέβαιο θάνατο ένα άρρωστο μικρό παιδί στην Αλεξάνδρεια. Εξάλειψε το μίασμα του καρκίνου από ασθενή κυρία στο Λονδίνο, περιόρισε την μετάσταση καρκίνου από άλλη κυρία στις Η.Π.Α., φανερώθηκε σε ενύπνιο νεαρής κοπέλας στην Ελλάδα, και γενικά προσέφερε δύναμη, ενίσχυση και κουράγιο σε πολλούς πονεμένους ανθρώπους, που την προσκύνησαν με πίστη και ευλάβεια.

11 comments:

Ιωάννης Νικόπουλος said...

Εχουμε ανάγκη απο τη μεσολάβηση των Αγίων στη ζωή μας!Μου θυμίζει λίγο την σερβική σλάβα, κατα την οποία κάθε οικογένεια εορτάζει τον προστάτη της Αγιο. Ετη πολλά και καλή χρονιά....

Anonymous said...

Μακάρι να μας την είχατε φωτογραφήσει να την χαρούμε και εμείς και να προσκυνήσουμε την Χάρη της έστω και εκ του μακρόθεν.
Και για την ιστορία μόνο.
Οικογένεια Αιγυπτιωτών έφερε εφέτος στον Αγ.Κων/νο Ν.Βυζαντίου στο Ναύπλιο μια επίσης θαυματουργή εικόνα της "Παναγίας Οδηγήτριας της Αλώσεως" όπου εψάλει ενώπιον Της ο Ακάθιστος. Η εικόνα προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη και κατά την οικογένεια, είναι η μοναδική εικόνα που σώζεται από το 1450 και που ενώπιον Της εψάλει για τελευταία φορά ο Ακάθιστος στην Πόλη το 1453. Η εικόνα βρέθηκε σπασμένη στα δύο, προκειμένου να λεηλατηθεί το πολύτιμο "πουκάμισό" της από μία προγονή της εν λόγω οικογένειας. Διασώθηκε και μας ευλογεί η Χάρη Της μέχρι και σήμερα.
Κ.Κ.

Anastasios said...

@ Ιωάννης Νικόπουλος,

Έτη Πολλά Αδελφέ,

Όντως οι Άγιοί μας είναι μια όαση στην έρημο της πλαστικής σύγχρονης ζωής μας.

P. Kapodistrias said...

Μνήσθητι και ημών εν τη Προθέσει!

Anastasios said...

@ Κ.Κ.,

1. Έχω μεγάλο πρόβλημα με τις αναρτήσεις από χθες. Δεν γνωρίζω γιατί. Προσπαθώ να το αντιμετωπίσω. Εν τω μεταξύ μπορείτε να δείτε την εικόνα εδώ: http://banato.blogspot.com/2009/01/harrow_13.html

2. Πολύ συγκινητικά αυτά που αναφέρατε για την εικόνα της "Παναγίας της Αλώσεως". Που βρίσκεται τώρα;

Anastasios said...

@ Π.Κ.,

Το αυτό αιτούμεθά σου και ημείς.

Καλό Σ/Κύριακο.

Anonymous said...

Πανέμορφη πραγματικά η εικόνα Της.
Χαίρομαι και ευχαριστούμε που μας την δείξατε και ευγενική η προσφορά της οικογένειας που σας το επέτρεψε...
Η της "Αλώσεως" βρίσκεται σήμερα στο Ναύπλιο και όπως σας προείπα για πρώτη φορά πέρισυ επετράπη να τεθεί σε δημόσιο προσκύνημα στον Ακάθιστο,μετά από πέντε αιώνες!
Κ.Κ.

Anastasios said...

@ K.K.,

Ευτυχώς έλυσα το ηλεκτρονικό πρόβλημα και επέτρεψε η Αγία να "ανέβει" η εικόνα της στο blog.

Την της "Αλώσεως" είναι να την δούμε στο προσεχές ταξίδι στην Πατρίδα?

Anonymous said...

Αιτείτε και δοθήσετε υμίν....

Κ.Κ.

Anastasios said...

@ K.K.,

Αιτούμεθα, αιτούμεθα και παρακαλούμε θερμώς.

Anonymous said...

Το αίτημα σας έγινε δεκτό με παρρησία.
Να έχετε και το πετραχείλι μαζί σας
γιατί υπάρχει παράδοση να γίνεται ενώπιον Της που την βλέπουν για πρώτη φορά μικρή Παράκληση υπέρ υγείας και αναπάυσεως...
Σας περιμένει η Χάρη Της.

Κ.Κ.