Sunday 15 March 2009

Αγαθοεργίη

Έγινα πρόσφατα αποδέκτης μιας ιδαίτερης ευλογίας, κατευθείαν από τα τίμια χέρια του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κυανέων κ. Χρυσοστόμου Μαυρογιαννόπουλου, ο οποίος υπηρετεί το σεπτό Οικουμενικό μας Πατριαρχείο με βαθιά αφοσίωση για μακρά σειρά ετών, και διακονεί στην Βιβλική Επαρχία των Θυατείρων ως Αρχιερατικώς Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Αγ. Ανδρέου στο Λονδίνο.

Η ευλογία αυτή είναι ο ογκωδέστατος και ιδιαίτερα καλαίσθητος Τιμητικός Τόμος, 800 σελίδων, που εκδόθηκε το 2008 στην Αθήνα προς τιμήν του Θεοφιλεστάτου από τους συμπατριώτες του, και συγκεκριμένα από τον Σύλλογο Δαμαριώνα Νάξου. Ο Σύλλογος αυτός αναγνωρίζοντας ότι ο Θεοφιλέστατος Άγιος Κυανέων, ο οποίος έχει σπουδάσει Θεολογία και Νομική, είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα με πολυποίκιλη δραστηριότητα και προσφορά στον Ελληνισμό της Διασποράς, που έπρεπε να τιμηθεί δεόντως, αποφάσισε την έκδοση αυτού του εκδοτικού άθλου.

Τον Τόμο χαιρετίζει η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος μεταξύ των άλλων αναφέρει: «Ο εν λόγω πολιός αδελφός, τυγχάνει εκμαγείον εφηρμοσμένης αρετής και πεπαρρησιασμένος διαγγελεύς του ήθους και των πιστευμάτων της Μητρός Εκκλησίας. Αι απονεμηθησόμεναι προς αυτόν τιμαί υπό των ομαιμόνων αυτού αδελφών, κατοίκων της περιωνύμου Ναξίου γης του Δαμαριώνος, ως αυθόρμητος εκδήλωσις πηγαίας ευγνωμοσύνης και σεβασμού επί τη πολυπλεύρω και γονίμω αυτού εκκλησιαστική δράσει, αποτελούν δικαίαν επιβράβευσιν πολυχρονίων μόχθων και θαυμαστών επιτευγμάτων υπέρ του Γένους και της ανόθευτον την μέθοδον της σωτηρίας διακρατούσης Ορθοδόξου ημών Εκκλησίας, αξίας τας οποίας ευόρκως ο τιμώμενος Ιεράρχης διηκόνησεν εν τη Εσπερία, εν τη κρισιμωτάτη ταύτη περιόδω της εν πολλοίς παραπαιούσης και υλόφρονος ανθρωπότητος». Εγκάρδιους χαιρετισμούς έχουν επίσης απευθύνει ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ.Β. κ. Γρηγόριος, η Ιερά Μονή Αγ. Διονυσίου Αγ. Όρους, καθώς και η Γεν. Πρόξενος της Ελλάδος στο Λονδίνο κα. Μαρία Θεοφίλη.

Τα περιεχόμενα του Τόμου διαιρούνται σε δύο Μέρη. Στο πρώτο Μέρος βρίσκουμε Βιογραφία και Κείμενα του Τιμωμένου, όπως επίσης και Κείμενα άλλων για τον Τιμώμενο. Στο δεύτερο Μέρος (που είναι και το μεγαλύτερο) βρίσκουμε πολλές, διάφορες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες επιστημονικές μελέτες, πολλές από τις οποίες αφορούν την ιδιαίτερη Πατρίδα του Τιμωμένου τη Νάξο.

Στο Θεοφιλέστατο αξίζουν θερμές και εγκάρδιες ευχές και προσευχές για υγεία, μακροημέρευση και κάλλιστη καρποφορία στον Αμπελώνα του Κυρίου μας, τον οποίο διακονεί για 57 συναπτά έτη, εκ των οποίων τα 39 ως Επίσκοπος.

4 comments:

P. Kapodistrias said...

Συγχαρητήρια στον Θεοφιλέστατο Γέροντα! Θα είναι όντως απόκτημα ο Χαριστήριος Τόμος!

Εις έτη πολλά και τρισόλβια!

Alkmini said...

Oμορφα και πολυτιμα!!!
καλο βραδυ.

Anastasios said...

@ Π.Κ.,

Ο Τόμος υπέροχος. Ο Θεοφιλέστατος όμως θησαυρός της Εκκλησίας και της Παράδοσής μας.

Anastasios said...

@ Aliki,

Καλησπέρα και καλές επιδόσεις στο νέο χόμπυ.