Friday 20 March 2009

Νέα Κοινότητα

Είχα την εξαιρετική χαρά και τιμή να βρεθώ χθες βράδυ σε μια «γέννηση». Κι όπως είναι γνωστό η κάθε γέννηση φέρνει μεγάλη αγαλλίαση και ευφροσύνη. Γεννήθηκε, λοιπόν, χθες βράδυ μια νέα Ελληνορθόδοξη Κοινότητα, με έδρα την όμορφη και εξοχική πόλη του Beaconsfield. Η πόλη αυτή, που αριθμεί περίπου 22.000 κατοίκους, βρίσκεται σχεδόν πάνω στον εθνικό δρόμο Μ40, ο οποίος ενώνει το Λονδίνο με την Οξφόρδη.
Πριν από λίγο καιρό είχαμε μια συνάντηση και ακολούθως άλλες επικοινωνίες με την οικογένεια του Οδοντιάτρου Δρος Γεωργίου Γιαννούλια, τον οποίο γνώριζα από παλαιότερα. Ο σκοπός των επικοινωνιών αυτών ήταν να συζητήσουμε την δυνατότητα δημιουργίας Ελληνικής Κοινότητας στην πόλη αυτή.
Σιγά - σιγά, με την ευγενική διάθεση, το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό του Δρος Γιαννούλια, της οικογένειάς του και των λοιπών Ομογενών που κατοικούν στην περιοχή αυτή, και βέβαια με την σύμφωνη γνώμη και την ευλογία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας, άρχισε να μορφοποιείται η νέα αυτή Κοινότητα.
Κατ’ αρχάς δημιουργήθηκε Ελληνικό Σχολείο, με δάσκαλο τον εξαίρετο επιστήμονα Καθηγητή της Φιλοσοφίας κ. Τίτο Χριστοδούλου. Γύρω στα 10 παιδιά παρακολουθούν μαθήματα κάθε Κυριακή απόγευμα για 3 ώρες, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ρωμαιοκαθολικής Ενορίας της Αγ. Τερέζας.
Κατόπιν, αποφασίσθηκε να γίνει η πρώτη επίσημη Σύναξη των Ομογενών και παράλληλα μια Ιερή Ακολουθία. Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας κ.κ. Γρηγόριος, ο οποίος υποστήριξε από την αρχή την ευγενική πρωτοβουλία των Ομογενών του Beaconsfield, όρισε να γίνει η Ακολουθία των Χαιρετισμών. Αυτό έγινε χθες βράδυ. Στον φιλόξενο Ρωμαιοκαθολικό Ναό της Αγ. Τερέζας τελέσθηκε η Ιερή Ακολουθία και στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ομίλησε με ιδιαίτερη έμπνευση (στα Ελληνικά και στα Αγγλικά), κατ’ αρχάς εξηγώντας την σημασία και την αξία των Χαιρετισμών στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στη συνέχεια, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές, έδωσε πολλές ιδέες και συμβουλές για την οργάνωση και στερέωση της νέας Κοινότητας.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας, οι διοργανωτές δεξιώθηκαν τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο με την συνοδεία του, καθώς επίσης και τους 40 περίπου Ομογενείς που είχαν συναχθεί εκεί για την πρώτη αυτή εκκλησιαστική εκδήλωση, η οποία -όπως όλοι παραδέχθηκαν- τους προκάλεσε μεγάλη χαρά και συγκίνηση.
Ας ευχηθούμε η νέα αυτή Κοινότητα να είναι στερεωμένη και να οργανωθεί σύντομα καλά, έτσι ώστε να μπορεί να προσφέρει τακτική διακονία στους Ομογενείς μας της περιοχής του Beaconsfield και των περιχώρων του.

10 comments:

Unknown said...

εύχομαι στην κοινότητα να στεριώσει με τη χάρη της παναγίας!
συγκινητική περιγραφή, μιας κι έχω κι εγώ ζήσει για μια εικοσαετία μακράν της πατρίδας μου, και θυμάμαι τις κοινόητες και τη συγκίνηση...
πολύ καλοντυμένο και ηχητικά το μπλογκ σας, μου άρεσε η μουσική και το πολύ ωραίο παραμύθι!

καλή σας μέρα!
θα μαζευτείτε και σήμερα παρασκευή; :)

Anastasios said...

@ -,

Καλημέρα και Καλώς όρισες!

Η νέα αυτή Κοινότητα θα πρέπει να περάσει από κάποιες ιδρυτικές φάσεις μέχρι που να είναι έτοιμη να έχει τακτική λειτουργία.

Όμως η διαδικασία άρχισε κι όπως γνωρίζουμε "η αρχή είναι το ήμισυ του παντός".

Μένει να δούμε όλοι μας στην πράξη πως θα σχεδιασθούν και θα επιτευχθούν τα επόμενα βήματα, με σχεδόν αποκλειστική ευθύνη βέβαια των Ομογενών της περιοχής.

Οι ευχές και οι προσευχές μας θα τους συνοδεύουν πάντοτε.

Κώστας Καρακάσης said...

Και από την μακρινη Πατρίδα οι ευχές και οι προσευχές μας σας συνοδεύουν για την ευκαρπίαν των στόχων σας.
Ο Θεός να σκέπει τα έργα σας πάντα.

Anastasios said...

@ Κώστας Καρακάσης,

Είπαμε να σας αφήσουμε λίγο ήσυχο να ταξιδέψετε. Εσείς όμως όπως φαίνεται ξεχαστήκατε μέσα στα ωραία ταξίδια και μας ξεχάσατε.

Anonymous said...

Εύχομαι κι εγώ Καλό Ξεκίνημα και "στερεωμένη" στη νέα κοινότητα της Beaconsfield και των περιχώρων της όμορφης κι αρχοντικής περιοχής του Νοτίου Buckinghamshire, πέραν της περιφερειακής Μ25, που συμπεριλαμβάνει και τα γύρω χώρια, το Gerrards Cross (όπου διαμένουν άρκετοι επώνυμοι ομογενείς, όπως ο Κυπριάρχης Χ***ς Σ*********ς), τα Chalfont, το Amersham, το Chesham, το High Wycombe (κι εκεί αρκετοί ομογενείς, αλλά και μιά από χρόνια οργανωμένη Σερβική Ορθόδοξη Κοινότητα) και το Μarlow και η κοιλάδα του Τάμεση. Έτσι η νέα κοινότητα βρίσκεται στρατηγικά μέσα σε μία εξαιρετική περιοχή,
γνωστή ως τα Chilterns, όπου οι κάτοικοι είναι εύποροι και προοδευτικοί.

Anastasios said...

@ Στέλιος Ρηγόπουλος,

Καλώς ορίσατε.

Η νέα αυτή Κοινότητα αναζητά τώρα τον κατάλληλο Άγιο Προστάτη της.

Anonymous said...

i look forward to being a part of the Beaconsfield community, and i hope that the success of last Thursday will attract more Greek youth to drive the community from strength to strength. Thanks for everyone who attended.

regards. Vasili Yannoulias

Anastasios said...

@ Vasili Yannoulias,

Dearest Vasili,

Last Thursday was really an historic monent for the Beaconsfield Community. It was good that you could come and serve at the Holy Service.

Σοφία said...

Καλή αρχή λοιπόν και καλό στέργιωμα!

Anastasios said...

@ Σοφία,

Η φύση στην περιοχή εκείνη είναι πολύ όμορφη, κι οι συμπατριώτες μας εκεί εκπέμπουν μια ιδιαίτερη γοητεία.

Η αρχή έγινε. Το στέργιωμα είναι ευθύνη αλλά και προνόμιο των φίλων μας εκεί.