Thursday 1 October 2009

Ρωμανός ο Μελωδός

Ο σήμερα εορταζόμενος Άγιος Ρωμανός καταγόταν από την Έμεσα της Συρίας. Έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Αναστασίου (491-518). Γεννήθηκε σε Ιουδαϊκή οικογένεια, αλλά βαπτίσθηκε Χριστιανός και κατόπιν χειροτονήθηκε διάκονος στην Εκκλησία της Βηρυτού.

Είναι ο πρώτος διδάξας και συντάξας κοντάκια. Θεωρείται από τους γνωστότερους ποητές και υμνογράφους της Εκκλησίας μας και αποκαλείται «Πίνδαρος της Ρυθμικής Ποίησης». Σύμφωνα με το συναξαριστή ο Ρωμανός έγραψε χίλιες περίπου συνθέσεις από τις όποιες διασώθηκε μόνο το ένα δέκατο. Πολυποίκιλα τα θέματά του. Ύμνησε όλους σχεδόν τους Αγίους και τις εορτές της Χριστιανικής Εκκλησίας. Ανεξάντλητος στις συλλήψεις και στον πλούτο ιδεών, γνωρίζοντας τον τρόπο να προσδίνει πρωτοτυπία ακόμη και στα πιο κοινά θέματα.


Η ποίηση του Ρωμανού του Μελωδού εκφράζει την ίδια την εποχή του, τους πόθους και τις ελπίδες εκείνων των ανθρώπων. Γι΄ αυτό και το έργο του δεν εξετάζεται μόνο από θρησκευτικής άποψης ή λογοτεχνικής αλλά και ιστορικής και λαογραφικής. Η γλώσσα του απλή, χωρίς στόμφους και όπου παρουσιάζεται ρητορική μακρολογία, επειδή έτσι επιβαλλόταν από την ανάγκη των τότε λειτουργικών πλαισίων, αυτή γίνεται χωρίς να κουράζει. Γενικά οι φράσεις του περιέχουν μια πλαστικότητα, μεστή νοημάτων κατά μια άψογη τεχνική όπως παραδέχονται ειδικοί.

6 comments:

logia said...

καλημέρα!!!
Ρωμανός (ο Μελωδός) λέγεται ο γυιός μου!!!
...και σήμερα γιορτάζει!!!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ γι' αυτήν την ανάρτηση

Την καλημέρα μου από Ελλάδα

Anastasios said...

@ logia,

Καλημέρα από το ηλιόλουστο Λονδίνο. Να ζήσει ο Ρωμανός. Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα, γεμάτα εμπνεύσεις και χάριτες, όπως είχες και ο Προστάτης Άγιός του.

σταυροδρόμι said...

Ευχές για καλό φθινόπωρο από τη συντροφιά μας που μόλις σας ανακάλυψε και συγκινήθηκε αφού υπάρχει ένα παρελθόν 4 χρόνων στη Σκωτία και ένας σύνδεσμος με την Κοινότητα του αγ. Ανδρέα στο Εδιμβούργο και τον π. Ιωάννη. Ο άγιος Ρωμανός που εορτάζουμε σήμερα να πρεσβεύει για όλους μας.

Anonymous said...

Ο αγαπημένος μου, που αναμετράται με τους μεγαλύτερους κλασικούς ποιητές. Τον ξεχωρίζω πάντοτε και τον τιμώ.

Ι. Ν. Αγ.Βαρβάρας-Οσ. Σάββα said...

Καλημέρα και καλό μήνα και σε σας. !

Anastasios said...

@ σταυροδρόμι,

Αντεύχομαι εγκάρδια και σας καλωσορίζω στο φτωχικό μας...