Saturday 20 March 2010

Η πόλη του Windsor

Η πανέμορφη πόλη του Windsor βρίσκεται στον Βασιλικό Δήμο του Windsor, της Κομιτείας Berkshire, στα δυτικά του Λονδίνου και νότια του Τάμεση.

Η πρώϊμη ιστορία της πόλης χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σ’ αυτήν βρίσκει κανείς ρωμαϊκά και αγγλοσαξωνικά στοιχεία.

Η πρώτη επίσημη αναφορά γίνεται στον σπουδαίο ιστορικό Κώδικα Αγγλο-Σαξωνικό Χρονικό.

Εκεί βρίσκεται η πιο παλιά βασιλική κατοικία που είναι μέχρι σήμερα εν χρήσει, σχεδόν συνεχώς από τον 11ο αιώνα. Το αρχικό κάστρο, χτισμένο μετά τη νορμανδική εισβολή του 1066, ξαναχτίστηκε με πέτρα επί Ερρίκου του 2ου (1154-1189).

Το 1332 αναφέρεται ως μια από τις 50 πλουσιώτερες πόλεις της Αγγλίας. Η πρόοδός της ήταν αποτέλεσμα της σχέσης της με το στέμμα.

Ο Γεώργιος ο 4ος επισκεύασε το στρόγγυλο πύργο και τις επάλξεις το 19ο αι. Τα διαμερίσματα του Κράτους, που υπέστησαν μεγάλες ζημιές στην πυρκαγιά του 1992, άνοιξαν ξανά στο κοινό.

Από τα πιο ενδιαφέροντα κτίσματα εντός του κάστρου είναι το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου (1475), μεγαλοπρεπές δείγμα κατακόρυφου γοτθικού ρυθμού.

Το Windsor, λόγω της φυσικής ομορφιάς της περιοχής αλλά και των σπουδαίων κτηρίων του, ιδιαίτερα του βασιλικού κάστρου, και λόγω της εγγύτητάς του στο Λονδίνο, προσελκύει πολλούς τουρίστες, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

2 comments:

Σοφία said...

Πολύ ωραία! Κάποτε θα πάω κι εγώ :-)

Anastasios said...

@ Σοφία,

Είναι ένας τόσο όμορφος και βέβαια κοντινός τόπος. Μισή μέρα εκδρομή!!!