Friday 7 October 2011

«Αγκαλιά με τον εαυτό μας»

Έλαβα πρόσφατα ένα θαυμάσιο βιβλίο, με τον παραπάνω τίτλο, προϊόν της εντάλαντης πένας της εκλεκτής συγγραφέως κας Ντέμης Σταυροπούλου. Το εν λόγω βιβλίο διαπραγματεύεται το τεράστιο θέμα του εγωϊσμού το οποίο ενδιαφέρει και απασχολεί όλους τους ανθρώπους, όλων των εποχών και πολιτισμών. Η ίδια η συγγραφέας, στην εισαγωγή του βιβλίου, αναρωτιέται:

«Υπάρχει, άραγε, τρόπος να απελευθερωθούμε από το επικίνδυνο αγκάλιασμα του εγωκεντρικού εαυτού μας, που μας απομακρύνει όλο και περισσότερο από τον “άλλο”, το Θεό και βέβαια τον αληθινό, αυθεντικό εαυτό μας;»

Το περιεχόμενο του βιβλίου διαιρείται σε δύο μέρη: Α. Αθέατη αναπηρία και Β. Η πρόκληση της αποκατάστασης. Στο πρώτο μέρος η συγγραφέας προβληματίζεται και παρουσιάζει διάφορα ενδιαφέροντα θέματα, που απασχολούν τον άνθρωπο της σύγχρονης εποχής, όπως η Βιοηθική, η ελευθερία ως χάρισμα, η ζωή ως σχέση (με τους άλλους, με την κτίση, με τον Θεό) και το παμέγιστο πρόβλημα του άγχους. Το δεύτερο μέρος αφιερώνεται στις διάφορες θεραπευτικές μεθόδους, όσον αφορά την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας, την αυτοθεραπεία και την ωφέλεια που μας προσφέρει ο πόνος.

Σίγουρα αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι ο κορμός του βιβλίου και τα διάφορα μικρά και μεγάλα θέματα που απασχολούν και αναλύονται από την συγγραφέα, παρουσιάζονται με ιδιαίτερη τέχνη και μαστοριά αλλά και με μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ματιά και με ένα τρόπο απαλής κι ευγενικής προσέγγισης, με σκοπό βασικά την οικοδόμηση και υποστήριξη κι όχι τον έλεγχο και την καταδίκη της πονεμένης και πληγωμένης ανθρώπινης ψυχής. Το εν λόγω βιβλίο είναι ένα πραγματικό πόνημα, για το οποίο η κα. Σταυροπούλου θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα υπερήφανη.

Ενδιαφέρουσα είναι και η πλούσια βιβλιογραφία που παρατίθεται από την συγγραφέα, που σίγουρα βοηθάει στην περαιτέρω μελέτη των επί μέρους θεμάτων που παρουσιάζονται στην παρούσα μελέτη.

Την όμορφη αυτή έκδοση μας προσφέρουν οι έγκριτες εκδόσεις «Ακρίτας», ως το 14ο βιβλίο της σειράς: Ψυχολογία, Παιδαγωγική, Ποιμαντική.

No comments: