Sunday 30 October 2011

Εγκύκλιος για την 28η Οκτωβρίου

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940


Αγαπητοί μας,

Η Εικοστή Ογδόη Οκτωβρίου 1940, - όπως γενικά και όλες οι τρισένδοξες επέτειοι του Γένους των Ελλήνων, - αποτελεί ιστορικό ορόσημο πολυσήμαντων μηνυμάτων όχι μονάχα γιά όλους εμάς που έχουμε την τύχη και το προνόμιο να γεννηθούμε Έλληνες, αλλά και για την ανθρωπότητα στην ολότητά της. Και τούτο γιατί και τώρα, όπως και κάθε φορά που το Γένος των Ελλήνων ανθίστατο, θαρραλέα και ομόψυχα εναντίον κάθε μορφής αδικαιολόγητης και απρόσκλητης βίας, έδειξε με τους αγώνες και τις θυσίες του, το μεγαλείο της ανθρώπινης φύσης στην τελειότητά της.

Τις μεταμεσονύχτιες ώρες της 27ης προς την 28η Οκτωβρίου 1940, η βία προκαλούσε την αρετή σ’ ένα αγώνα τιτάνειο και φαινομενικά ετεροβαρή για την Ελλάδα. Ο φασισμός εναντίον της Ελευθερίας. Η υπεροψία και ο κομπασμός εναντίον ενός μικρού και φτωχού μεν σε υλική δύναμη λαού, αλλά γίγαντα σε όπλα ηθικής και φιλότιμου. Και, όπως γίνεται πάντα σε τέτοιους άνισους αγώνες Γολιάθ και Δαυΐδ, ο θρίαμβος στεφανώνει την αρετή και ταπεινώνει το μεγαθήριο.

Έτσι έγινε και στα χιονισμένα βουνά της Βορείου Ηπείρου, όταν η ψυχή και το ιερό φιλότιμο του Έλληνα στρατιώτη και του απλού τσοπάνου και χωρικού και της απλής Ελληνίδος της Ηπείρου ,οδηγημένων και εμπνευσμένων από το υπέροχο εκείνο ‘ΟΧΙ’ του αείμνηστου Ιωάννη Μεταξά, Πρωθυπουργού της Ελλάδος κατατρόπωσε και εξευτέλισε τις αριθμητικά μεν υπέρτερες, αλλά χωρίς ηθικό στήριγμα και κατευθυνόμενες δυνάμεις του Μουσολίνι και των συνεργατών του. Και έγραψαν η αρετή και η πίστη στον Θεό και τις μεγάλες αξίες της ζωής με χρυσά και ανεξίτηλα γράμματα μια ακόμα σελίδα στην τρισένδοξη και πολυχιλιετή ιστορία του Γένους των Ελλήνων.

Σήμερα, ο Ελληνισμός αντιμετωπίζει στην Κύπρο, την Ελληνικότατη Μεγαλόνησό μας, τις πιο αντίξοες στιγμές στην ιστορία μας. Καλούμαστε, συνεπώς, όλοι οι απανταχού της γης Έλληνες να αναλογιστούμε ο καθένας μας τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μας και να συνεργαστούμε ομόψυχα και μακράν κομματικών και ιδεολογικών μικροτήτων, ώστε και πάλι το δίκαιο να θριαμβεύσει, να επανενωμένη τώρα ή μοιρασμένη από τα στρατεύματα κατοχής Κύπρος, να επανεύρει την γαλήνη, την ευημερία και την πρόοδό της.

Τιμούμε και δοξάζουμε τους θρυλικούς Ήρωές μας, που είχαν γι’ άλλη μια φορά αποδείξει στα έκθαμβα βλέμματα της ανθρωπότητος ότι «η μεγαλοσύνη στα έθνη δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και το αίμα». Και η ιερή αυτή ανάμνηση των απαράμιλλων κατορθωμάτων τους δεν πρέπει να αποτελεί απλά κίνητρο για τους καθιερωμένους και επιβεβλημένους ετήσιους εορτασμούς. Πολύ μεγαλύτερη σημασία και μακροπρόθεσμη εμβέλεια έχουν τα κατορθώματα εκείνα, όταν και εμείς, και προπάντων τα παιδιά και η νεολαία μας, αντλούμε, όλοι και όλες, διδάγματα και παραδείγματα, και σε δεδομένη στιγμή, να φαινόμαστε «πολλώ κάρρονες εκείνων». Επειδή δε η Ελλάδα, εκτός από το ζήτημα της Μεγαλονήσου Κύπρου, αντιμετωπίζει μεγάλη οικονομική, αλλά και κρίση αξιών, καλείται ο λαός της να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες και τα προβλήματα της, προβάλλοντας το κοινό συμφέρον και παραμερίζοντας τα κομματικά και τα συνδικαλιστικά και προσωπικά συμφέροντά τους. Έτσι ενήργησαν και οι Έλληνες του Σαράντα, οι οποίοι, ως εκ θαύματος, έκαμαν και πέτυχαν την αγίαν και ιεράν υπέρβαση για την διάσωση της Πατρίδος και της Αξιοπρεπείας του Έθνους και του πολιτισμού τους.

Συμβουλεύουμε, λοιπόν, πατρικά όπως όλοι οι Γονείς φέρουν τα παιδιά τους στους Ιερούς Ναούς, όπου θα τελεσθούν πάνδημα Μνημόσυνα και Δοξολογίες για την 28η Οκτωβρίου 1940, την Κυριακή, 30ην Οκτωβρίου 2011. Στα δε Σχολεία της Ομογένειας, όπως και σε Οργανώσεις και Σωματεία, προτρέπουμε όπως οργανωθούν ειδικές εορταστικές εκδηλώσεις για την τρισένδοξη αυτή Εθνική μας Επέτειο. Η επίσημη Δοξολογία θα γίνει εις τον καθεδρικόν Ναόν Αγίας Σοφίας Λονδίνου όπου θα ομιλήσει η Α.Ε. ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Αριστείδης Σάνδης. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κυανέων κ. Χρυσόστομος θα προεξάρχει των Ιερών Ακολουθιών.

Ευχόμενοι δε σε όλους και όλες υγεία και την επιστασία του Αγίου Θεού στα έργα σας, διατελούμε μετά θερμών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης και τιμής.


Λονδίνο, Οκτώβριος 2011

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρωv και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος


Σημείωση: Η παραπάνω εγκύκλιος αναγινώσκεται σήμερα από Άμβωνος, αντί Κηρύγματος, σε όλους τους Ελληνορθόδοξους Ναούς της Ομογένειας Μεγάλης Βρετανίας.

No comments: